Цената на регистрационните табели пада поне с 25 лв.

Цената на регистрационните табели пада поне с 25 лв.

Цената на регистрационните табели на автомобилите трябва да падне най-малко с 25 – 30 лв. Сега хората плащат по 75 лв. при узаконяване на новo превозно средство.

Това обяви Георги Георгиев, шеф на консорциум J. L. M. sistems – Erih Utsch, който спечели търга на МВР за изработване на табелите за колите.

В сградата на полицията бяха отворени ценовите оферти за направата на номерата. Комисията допусна до този етап само две фирми – консорциума и „БМВ“ ЕООД, която в момента прави номерата и е 100% собственост на вътрешното ведомство.

Дадената цена от J. L. M. sistems – Erih Utsch за една автомобилна табела е 4,97 лв. без ДДС. Полицейската фирма оферира 5,48 лв. без ДДС за един номер. „Когато ни бъде връчено решението и официалното класиране от комисията, ще решим дали да обжалваме“, казаха за „Труд“ представителите на „БМВ“ ЕООД.

На първият етап на конкурса бяха допуснати още словенската KIG d.d. и консорциумът „Български регистрационни табели“ (БРТ). Представители на словенците не присъстваха на отварянето на ценовите оферти, а Румен Михайлов, представител на БРТ, беше учуден, че е дисквалифициран. Той очаква комисията да посочи причините за това. На 4 октомври МВР обяви обществена поръчка, с която покани всички фирми от Европейския съюз да участват в конкурс за изработване на 1 130 200 регистрационни табели за автомобили, ремаркета, мотоциклети, мотопеди и транзитни номера. Стойността на поръчката е 10 млн. лв. без ДДС. Това прави по 8,50 лв. на табела. Фирмата, която спечелили конкурса, ще изпълни поръчката за 6 688 596 лв. Фирмата на МВР беше дала крайна цена с ДДС на стойност 7 377 149 лв.

Преди месец в свое разследване „Труд“ посочи, че между МВР и „БМВ“ е имало договор, в който цената на една табела за производителя е била 13 лв. Разликата от 43 лв. се е прибирала в бюджета на „БМВ“, а печалбата на фирмата се връщала счетоводно в министерството под формата на дарения. Така на практика всеки гражданин, който регистрира автомобил в КАТ, плаща своеобразен данък „МВР“. Договорът на „БМВ“ с МВР изтича на 18 февруари 2014 г. В новата ситуация крайната цена на табелите, поставянето и слагане на информационен болт в КАТ ще бъде определена от вътрешния министър. Започваме да внасяме машините от Германия и да се готвим да стартираме процеса, каза Георгиев. Erih Utsch прави номера за коли в над 50 страни в света. До редакционното приключване на броя от МВР не съобщиха дали ще коригират тарифата.

Сходни публикации

title="Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!"
Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!
„Мото Ангели“ помагат на децата във Варна (видео)
Мотори борци, самбисти и джудисти
Най-големият мото фестивал в Европа ще тресе Австрия
Мото протест „Без камиони през почивните дни“


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*