История

Историята на мотциклета

Човекът винаги се е стремил към нещо повече – по-бързо, по-високо и по-далече. И докато сегашните мотоциклети с лекота постигат това, в миналото не е било така. Първите мотоциклети са се движели с главозамайващите 12 км/ч и са изминавали десетки метри с пълен резервоар…


Историята на мотоциклетизма в България Историята на мотоциклетизма по света


Daimler motorcycleПървият мотоциклет е създаден през 1885 г. в днешен Щутгарт. Създателите му са Готлиб Даймлер и Вилхелм Майбах. Машината се е задвижвала от бензинов двигател и е развивала главозамайващите 12 км/ч.


Човекът винаги се е стремял към нещо повече. Високи скорости, свобода, по-дълги и по-разнообразни пътешествия…. Преди време това желание се е реализирало с помощта на коня. Днес това няма да е много практично, само си се представете галопиращи на някоя млада кобилка, за ароматите няма да става дума. За да скъсяват разстоянията и да се движат по-удобно и по-бързо, хората започнали да измайсторяват нови и нови средства за придвижване. Докато в миналото сме разполагали с ограничен брой чифтокопитни, то днес имаме на разположение в пъти повече мощноста на конските сили. С течение на времето едни механизми са се оказали по-практични, други не чак толкова, но безспорно първото място за скорост, удоволствие и тръпка принадлежи на мотоциклета. Създаването му е обект на немалко спорове и дебати. Едно е сигурно – „родил” се е преди автомобила!


ExcelsiorВ този този раздел ще ви запознаем с произхода на мотоциклета и неговото развитие през годините. „Пътят е страшен, но славен”, е казал Ботев и не е сгрешил! Няма да се впускаме в ненужни литературни анализи, но е факт, че двуколесното е претърпяло тежки метаморфози, за да достигне съвременния си облик и предназначение. Защото моторът вече не е само средство за придвижване, моторът е начин на живот. Грижата и поддръжката му се свежда до цяла култура. Може би един бърз поглед към шедьовъра „Дзен или изкуството да управляваш мотоциклет“ ще даде повече яснота в тази насока. В тази книжка обгрижването и преживяванията около един мотор са превърнати почти в религия. Тя разкрива, че истинският живот започва някъде извън градската среда, по безкрайните пътища, където се срещат много по-истински хора, а и изживяванията са по-изпълващи и обсебващи…Стар, но вечен шлагерТук ще се опитаме да обхванем както световната мотциклетна история, така и българската и тази на водещите моторджийски клубове. За нашето изследване събрахме снимки от най-горещите дати и събития в славната история на двуколесното. Както знаете самият термин „история“ идва от гръцката дума Ιστορία, която означава „опис на проучване“. И ние при събирането на материалите сме използвали разнообразни източници, включително и печатни сведения и интервюта. Върнете се заедно с нас назад във времето!

DaimlerКоментарите са забранени.