Мото клубове

Български и световни мото клубове

Нека преди да започнем по същество, да направим някои малки уточнения. Какво е мото клуб? Под понятитето клуб се разбира дружество по интереси със спортен, културно-просветен, политически характер. В нашия случай, обединяващото звено са моторите и моторният спорт.


Български мото клубове

Световни мото клубове

 

Мотоциклета и мотоклубовете са като хубавата бира и пяната, едното не може без другото. Много години произходът и функционирането на мотоклубовете е бил обвит в мъгла и е пораждал около себе си доста легенди. Тук ние ще се постараем да ги разсеем. Питали ли сте се например, защо именно Hell’s Angels се казват Hell’s Angels, от къде идва името на „The Outlaws”, кога и как са създадени, какво е Big 4 и т.н.

 

Заедно с „раждането” на мотора се създава и т.н. съпътстваща го субкултура. Аналите на историята ни отвеждат в началото на 20 век, в град Yonkers, щата New York, където живял някой си Джордж Елер (George Eller). Джордж бил един от малкото щастливци, които притежавали велосипед. Днес да имаш колело не е нищо особено, но през онези години си е било направо гъзария. Джордж и тайфата му често организирал излети около града и не след дълго основали велосипедно дружество на име Yonkers Bicycle Club.

 

Мото колона

 

Като цяло, не е лесно да станеш член на някакъв клуб, за тази цел трябва да извървиш определен път. С мото клубовете не е по-различно. Започвайки от това, че за да станеш член на някой мотоклуб, са ти нужни препоръките на трима членове (поне в повечето е така) и стигнем до спазването на определен кодекс. След това трябва да „оцелеете” на общото събрание и да съберете гласовете на всички членове във ваша полза. Тогава ставаш „посветен“ – „hangaround“ и в определен срок, обикновено около година или две, си длъжен да изпълняваш чинно всичко което ти поръчат по-старите членовете на клуба. Обичайно това са задачи свързани с поддръжката да речем на clubhouse’а (седалището на сдружението). Ако издържите след този „изпитателен срок“ идва втори такъв. Тогава ще получите нашивки с емблемата на на клуба за гърба и собственото ви име или прякор за гърдите. От този момент вече си т.нар. prospect – „възможен (бъдещ)“ и по право в клуба. се явяваш практически равен член. Минете ли успешно и вторият изпитателен срок, вече те считат за пълноправен член на клуба.

 

След като направихме тези малки общи уточнения, вече може да се запознаете с историята на някои от водещите български и международни мото клубове.

 

допълнителна информация

Създайте страница на Вашия мотоклуб в moto.bgКоментарите са забранени.