Мотокрос: Троян очаква шампионите

Мотокрос: Троян очаква шампионите

Вижда му се краят и на Източно европейския шампионат по мотокрос. Последният старте е този уикенд (12 и 13 о) на мотополигона край Троян.

Трасето ще приеме елита на Балканския полуостров за финалния кръг на шампионата. Макар че много от носителите на титлите вече са известни, за състезанието към момента са подали заявка за участие над 100 състезатели от България, Сърбия, Молдова, Румъния, Сърбия и Македония.

На пресконференцита преди състезанието кметът на община Троян Донка Михайлова каза, че състезанието е ден преди празника на града, на който ще се честват 145 години от създаването му. Безспорно една от звездите на състезанието в неделя ще бъде и МайкълИванов, който също присъства на пресконференцията. Той каза, че ще се постарае да зарадва съгжражданите си, макара да няма шанс да се бори за титрла, тъй като пропусна голяма част от шампионата, заради участието си в европейската надпевара. През зимата също е планирал серозна програма на подготовка. надява се на нов договор с КТМ Silver Action.

България за 14-и пореден път спечели отборната титлата в Източно европейския шампионат по мотокрос. толкова са и изданията на надпреварата досега. Тази година тя започна на пясъчното трасе в Поморие, след това премина през Гевгелия (Македония), Зарнещи (Румъния), Хасково, Глобаре (Сърбия), отново в Хасково, на новото трасе Гьонен (Турция) и финала в Троян.

В клас МХ65, шампионската титла все още не е ясна. Лидерът в класирането е Димитър Петров с КТМ, но по петите му е друг наш млад пилот – Виктор Касабов, също с КТМ.Разликата между двамата е 21 точки, които лесно биха могли да бъдат стопени или увеличени при грешка на някой от двамата. Трети в класирането е унгарецът Томасо Бертото с КТМ, който лекува травма и най-вероятно няма да го видим в Троян. Затова пък Игор Чухарчук и Николай Тимуш от Молдова допълните ще затрудят Кристиян Иванов, който ще се бори за бронза, за да дооформи изцяло българската тройка в класа.

При пилотите от клас МХ85, след успешното си участие в Гьонен, Турция, Хакан Хълми вече е шампион с аванс от 51 точки пред румънеца Роберт Томпа. за останалите медали обаче има трима претенденти – Томпа, Алекс Димитров и Ивелин Манев. Разликата между тримата е от по шест точки и всичко ще се реши в Троян.

Младежите в клас МХ2 Junior също са оставили разпределението на златото за състезанието в Троян. Сърбинът Александър Станкович (КТМ) има минимална преднина от 4 точки пред Кристиян Ангелов с Yamaha в борбата за титлата при младежите.Румънецът Александру Росу (КТМ) е далеч зад двамата, но при евентуална негова грешка, дълъг списък от състезатели чакат за бронзовото отличие.

Още в средата на септември, в Хасково, Янко Ташев с Yamaha грабна шампионското отличие и в Троян ще се бори да затрудни домакина Майкъл Иванов, за който  стана дума, няма достатъчно актив за топ 3. Кристиян Ангелов и Александър Станкович ще трябва да разрешат проблема със среброто, като разликата между двамата е само 5 точки.Двамата ще бъдат затруднени от Кристиян Кръстев (КТМ).

В клас МХ1, Тодор Тотев с Honda също вече е шампион, но битките му с основния конкурент Николай Йовчев с Honda, който пък е 100% вицешампион, винаги са били атрактивни. Със сигурност ще продължат и в Троян. Не е ясен притежателят на бронза в този клас, а това ще реши битката между Бранко Антич (Сърбия) с Honda, Георги Гочев с Yamaha и Марко Костич (Сърбия) с Yamaha.

В най-многобройни клас – МХ, Мартин Тодоров с Yamaha и Юлиян Райчев с Kawasaki решиха да определят носителя на титлата в Троян. Станко Боянов  с Kawasaki е само на три точки от втората позиция на Райчев и на 16 точки от Мартин и със сигурност се включи в битката. С шансове за влизане в тройката са още Васил Стоянов с КТМ и Атанас Петров с КТМ, защо не и шампиона в клас МХ40 Веселин Малинов.

В отборното класиране, както сповенахме,  България вече е завоювал своята шампионска титла с двеста точки аванс пред отбора на Румъния, а Турция и Сърбия ще решат бронзовите медали на троянска земя този уикенд. Организаторите от Община Троян и СМСК Троян Моторспорт 01 през годините са доказали своята отдаденост към спорта и създадоха един чудесен привлекателен център за мотокросистите и феновете на този спорт в България. Както обикновено, официалното откриване на състезанието е в 10:30 ч. в неделя, 13 октомври, а после започват маншовете.

източник: motoclub.bg

Сходни публикации

title="Голямото каране!"
Голямото каране!
FIM иска да увеличи броя на жените в мотоспорта
Buell влиза в WSBK
FIM обнови календара на MotoGP-2014
Комисията за WSBK одобри нови правила


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*