Vespa измени света

Vespa измени света

Скутерът Vespa е един от 12 предмета изменили света. Това са пресметнали 12 водещи експерта в областа на промишления дизайн, който по поръчка на телекомпанията CNN са съставили списък от 12 най-значими предмета от последния век. По мнението на професионалното жури, революционната концепция на скутера Vespa му позволява с пълно право да заеме място в „Залата на славата на промишления дизайн на планетата“.

Ключови критерии при подбора на предметите са били емпатия, съпреживяване, създаване на концепция от дизайнера не за себе си, а за околните, практичност – веща трябва да изпълнява функциите си ефективно без загуби и да е лесна за производство, предметът трябва да предизвиква и силни позитивни емоции.

Уникалността на дизайна при Vespa е в неговата универсалност и унисексуалност – той подхожда и на мъжете и на жените. Практичността, икономичността и способността на Vespa да става обект на желание са доказани от историята. Скутерът е участвал във филмите на култовия режисьор Федерико Фелини (Сладък живот), на Vespa са се возили легендарните The Beatles. Няма съмнение за огромното влияние на скутера в културата и изкуството, както и върху развитието на мотоциклетния дизайн и промишленост.

Освен Vespa, в списъка на 12-е знакови предмета на последното столетие влизат още компютърът Apple Mac от 1984-а, стереосистемата Bang&Olufsen 2400 от 1979-а, авиолайнерът Airbus 380, ескалаторът, космическият самолет Virgin Galactic, 8-инчовата гъвкава дискета, офисният стол Aeron, плейърът iPod, първият автомобил в света надхвърлил „тираж“ от милион – Ford Model T, радиалният авиационен двигател и … автоматът Калашников АК-47.

източник: auto-press.net

Сходни публикации

title="Скутер vs. Nissan Skyline (ВИДЕО)"
Скутер vs. Nissan Skyline (ВИДЕО)
Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!
„Мото Ангели“ помагат на децата във Варна (видео)
Бъди мото мачо, но хитро
Шпагат върху скутери (и розов потник)
Марк Кома пръв при моторите на Дакар


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*