Десетте най-лоши и петте най-добри мото-реклами

Десетте най-лоши и петте най-добри мото-реклами

Мотоциклетната индустрия е станала свидетел на множество добри и не чак толкова добри (да не кажем ужасни) реклами на мотори. В надпреварата да покажат най-доброто, екипите наемат „специалисти“ за изработването на рекламната визия. Да не забравяме обаче, че много от лудите се бъркат с „арт“ изпълнители, което води до катастрофални резултати.

Монетата винаги има две страни, така че срещу осъществените на практика лоши кошмари на сценаристи и режисьори стоят едни наистина добри видео реклами, които карат кожата ни да настръхне и да се запътим веднага към шоурума с думите „искам и аз такова!!!“

Започваме с 10-те най-лоши видео реклами, за да може да оценим и хубавото, което ни чака накрая.

1.    Kawasaki Z800
Дълга и безсмислена реклама на Kawasaki Австралия, в която не се случва нищо. В началото на рекламния клип мотоциклетист изпреварва ТИР, като в момента на изравняване с кабината, мотоциклетистът, неразбираемо защо, кимва на шофьора и продължава. Следва сцена, в която Kawasaki-то стой на пътя и минувачите пъшкат по него и правят снимки, все едно са видели нещо извънземно и уникално, а не масов мотоциклет. Клипът продължава с двама мъже, които  пляскат, гледайки байка – нещо изключително странно.

2.    Honda Crossrunner 2011
Мотоциклетист паркира в тиха задънена улица и събаря една кутия с боя. Когато той си тръгва, боята блика по стените, за да направи сцени на пътища, тунели, жп прелези и накрая огромен скок. Тук завършва и анимацията.

Странно защо Honda са избрали да не покажат истинските възможности на Crossrunner.

3.    Suzuki V-Strom 650 2012
4-минутен релкамен клип, в който където и да отиде ездачът на V-Strom, той хваща окото на жена на подобна машина. Когато напуска офиса, на езерото и в кафето, тя е там. Ясно е, че единият от тях е преследвач, които управлява същия мотор като този на жертвата, но не става ясно кой кой е.

В крайна сметка ще ги видите да си говорят, паркирали двата V-Strom-а един до друг.

4.    Suzuki C1500T Intruder 2013
Офис работник се взира през прозореца в своя Suzuki Intruder,  който неясно защо е паркиран диагонално на цяло място за кола. Той си тръгва от офиса, напъхва своето работно облекло в кожената дисага и кара своя мотор през града, по крайбрежието и в откритата пустиня. Според нас, тук липсва както динамика, така и цялостна идея.

5.    Ducati Panigale
Мотоциклетист обикаля състезателна писта, поставяйки от вътрешната страна на всеки завой шахматни фигури. След това, карайки по пистата и лягайки в завоите, събаря всяка една фигура с коляното си.

Какъв е смисълът на тази реклама, е трудно да бъде определено. Може би, акцентът пада върху това, че ездачите на Panigale не могат да играят шах? Или пък, е невъзможно да вдигнеш шахматните фигури с ръце?

6.    Yamaha GTS1000
Капсула под формата на яйце каца в пустинята. Учените използват сензори за извличане на информация, установявайки, че тя съдържа високотехнологичен мотоциклет. Единият от тях възкликва: „Тази технология е много по-напреднала от всичко, което ние притежаваме.“

След това те се чувстват глупаво, когато човек им казва, че това е „просто последната Yamaha“. Необяснимо защо, мотоциклетът пристига с яйце. Нищо чудно, че този модел не е от най-продаваните.

7.    KTM 990 SUPERDUKE 2007
Това видео също ни навежда на мисълта, че мотоциклет може да дойде от космоса. Оранжев лъч пада от небето върху сграда, осветявайки я.

Един KTM 990 Superduke се изстрелва, прави някои много впечатляващи каскади през града. След това друг оранжев лъч го вдига към небето. Всичко звучи много добре, но откъде да намерим резервни части? Да не говорим за сервизно обслужване?

8.    Honda CB1100 2010
Необясним 6-минутен филм от Honda Япония. На зазоряване един мъж отива на разходка с мотора си, а друг мъж – със своя двумоторен самолет. И двамата прекарват своя ден в пътешествия из страната, покрай езера и планини.

В един момент ние виждаме в объркващ стопкадър лицата на овце. След това те се срещат на летище и си стискат ръцете. Остава въпросът: Какво, по дяволите, беше това?

9.    Yamaha T-MAX 2012
Мъж в смокинг сяда на отрупана с храна маса. След това той се храни само с хляб. В следващата сцена се намира в нощен клуб, а после е сам в леглото. Вземат му мярка за костюм и после се разхожда гол.

Саундракът към този объркан рекламен клип насочва към схващането “Всичко или нищо“. Схванахте ли? На 50-тата секунда от клипа най-сетне се появява скутера, а посланието е „Нищо освен Max”. Дали това ни кара да искаме такъв? Или пък не искаме нищо?

10.    Yamaha R1 2012
В този 3-минутен клип, някой кара R1. В един момент, дрезгав глас описва мотора като „С една дума, квинтесенцията на майсторството на управление“. Първо, това не е една дума и второ, какво? От това изказване разбираме, че „управлението на този байк изисква изключително умение на ездача“. Добре, тогава, ще си вземем нещо по-лесно за каране.

Ето и челната петица в най-добрите рекламни видео клипове

1.    KTM 1290 Super Duke
Новият звяр на KTM, надут до 185 конски сили и очакван през октомври прави burnout, слънца, спирания, вдигайки задна гума. След това, мотористът прави жест, все едно държи пистолет в ръката си и избягва от пистата на задна гума.

Само KTM имат „топки“, за да правят промо клипове като този.

2.    Honda MSX125
Състезателят по стънт Ник „Апекс“ Броча прави burnout, кара на задна гума и спирания, вдигайки задна гума на малката Honda MSX125.

Със техно саундтрак, това видео е странно, в сравнение с предишното на KTM 1290 Super Duke, но е много забавно и освежаващо да се види и от японската марка.

3.    Honda CBR1000RR Fireblade 2012
Кракто филмче, отбелязващо 20-годишнината на Fireblade, включвайки клипове Джон Макгинес, 14-кратен шампион и състезател, разбил рекорда от 210 км/ч на Isle of Man TT.

Трудно е да гледаш, без да признаеш, че това наистина е един много добър мотоциклет.

4.    Kawasaki ZX-6R 2013
Ние вече сме ви показвали този клип. Тук участва Джеймс Хилиър. Включени са и удивителни скоростни кадри от мотоциклета, като се акцентира върху това какви са възможностите на един спортен мотоциклет.

5.    Aprilia RSV4 Factory 2013
В това видео, двама мотоциклетисти близко един зад друг, като тяхната гонка е съчетана с реални кадри от WSB състезанията. Това придава RSV4 Factory вълнуващ вид.

Сходни публикации

title="Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!"
Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!
Ducati EXPO 2015 в България
„Мото Ангели“ помагат на децата във Варна (видео)
Бъди мото мачо, но хитро
Кой с какво на мотосалон София 2015


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*