Honda разработват система „анти-задръстване“

Honda разработват система „анти-задръстване“

Honda обяви разработването на система анти-задръстване предназначена за смартфони, която има за цел да облекчи трафика с ранни предупреждения на водачите за превозните средства напред и евентуални задръствания.

Отдавна е ясно, че много от задръстванията, особено тези, които се образуват на магистралите и първокласните пътища без никаква видима причина, са причинени от само една или две забавящи се коли. Това забавя и другите участници в движението и за отрицателно време се образуват километрични „тапи“ по високоскоростните пътища.

Няколко компании са се опитвали да преодолеят този проблем като позволяват на превозните средства да комуникират един с друг. От BMW разработват своята ConnectedDrive система повече от 10 години. Японският производител, от своя страна, не разчита на превозните средства да осъществяват комуникацията, а вместо това се насочва към смартфоните на техните клиенти, които те неизменно носят със себе си.

Приложението отчита движението наоколо и изпраща тази информация до другите телефони наблизо. Така, например, ако автомобил, който е далеч от погледа ви напред, спре рязко, вашият телефон ще ви предупреди постепенно да намалите скоростта много преди да забележите, че пред вас се е случило нещо и трябва да „скочите“ на спирачката. На реалните тестове по пътищата на Индонезия, системата на Honda доказа своята ефективност за намаляване на задръстванията, повишаване средната скорост на трафика и подобряване на разхода на гориво на превозните средства. Дори не необходимо програмата да бъде използвана от всички водачи в движението – само малка част от тях да бъдат предварително предупредени и задръстванията могат да бъдат предотвратени.

Приложението има само един недостатък – използва дисплея на телефона, за да информира водачите за евентуални задръствания (зелен цвят за нормално движение, а син цвят – намали скоростта). А това означава още един дисплей, позициониран на предното стъкло, заедно с навигацията, музикалния плеиър, винетката и всички останали стикери и предмети, които ни ограничават видимостта през предното стъкло.

Японците от Honda са помислили и за мотоциклетистите, разработвайки версия на приложението, която да използва аудио и вибрационни предупреждения, вместо визуализация на дисплея на смартфона.

Сходни публикации

title="Стотици Honda Gold Wing окупираха София"
Стотици Honda Gold Wing окупираха София
Мотокрос изживяване с Honda CRF250R
Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!
„Мото Ангели“ помагат на децата във Варна (видео)
Кой с какво на мотосалон София 2015
Мотори борци, самбисти и джудисти
Най-големият мото фестивал в Европа ще тресе Австрия


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*