Стартира Shell Акакдемия за горива

Стартира Shell Акакдемия за горива

Експерти с опит от България и чужбина ще представят пред автомобилни специалисти най-новото в областта на горивата в серия от информационни срещи “Shell Академия за горива”.

 

Днес в София стартира първата по рода си информационна програма за автомобилни специалисти, посветена на горивата – Shell Академия за горива. Експерти с опит от България и чужбина ще споделят с българските специалисти своите познания за разработването на нови горива и технологии, съобразени със съвременните автомобили и горивни системи. Темата на първата от серията срещи е конвенционалните автомобилни горива, с акцент върху нормативната база в България и ЕС, ролята на присадките, качеството на горивата и системата за контрол. В рамките на Shell Академия за горива се предвиждат още няколко тематични информационни срещи, посветени на неконвенционалните горива и горивата на бъдещето. За участие в първата среща от поредицата бяха поканени представители на автосервизи, компании търговци и вносители на автомобили, медии, сред които и представители на MOTO.BG.

Основен фактор, който бе отбелязан на първата среща от серията Shell Академия за горива беше съвместната работа на екипите на Shell и Ferrari. Основна цел на компанията е 99% от горивото използвано във Formula 1 да бъде използвано при шосейните автомобили. Водещите центрове за разработване на гориво са базирани в САЩ, Великобритания, Германия и Малайзия. 100 годишната история на Shell е дала резултат в разработването в едни от най-качествените горива на световния пазар.

Специално за откриването на инициативата в София пристигна г-жа Джоан Смит, учен от екипа на Shell Global Solutions, разработващ новите технологии за горивата Shell. В специална демонстрация пред участниците г-жа Смит представи ролята на добавките в горивата Shell и ефекта им върху елементите на горивната система на автомобила. По-ниският клас горива – Shell Euro Diesel 95 – като основни характеристики се различава от останалите горива със способността си да предотвратят появата на нагар по клапаните на двигателя. При наличие на такъв нагар, горивото бива абсорбирано като гъба от него и в следствие на това баланса на гориво-въздушната смес се нарушава, а с него и КПД на двигателя. При демонстрация, при която два клапана (единия почистен, а другия с нагар) са потопени в бензин, се вижда че времето за изгаряне на горивото по замърсения клапан е поне два пъти по-голямо от това на почистения.

Високият клас горива на Shell (Shell V-Power 95, Shell V-Power Racing 100 и Shell V-Power Diesel) се характеризират с добавки, които освен че предотравтяват натрупването на нагар по клапаните или горивно-впръсквателните дюзи, те имат свойството да почистват вече натрупаните такива. Освен това, във високия клас горива се съдържат и примеси, които имат смазочен характер. Те са необходими, за да улеснят движението на буталото в цилиндъра. Според изследвания в лабораториите на Shell, едва ¼ от енергията при изгаряне се използва за задвижване на превозното средство. Останалите 75% се губят при триене и термични загуби.

Важен момент за горивото, което използваме за нашите превозни средства е неговото качество. Именно, за да запазят качеството на горивото от рафинерията до крайния потребител, Shell създават контролна система, с която следят всеки един етап в превозването в реално време. GPS и контролната система, с които са снабдени цистерните изпращат информация за маршрута, скоростта, времето за престой, количеството гориво превозвано от цистерната, времето за разтоварване, при каква температура е извършено и др. По този начин са елиминирани всякакви възможности за нарушаване на нормите за качество на горивото. Shell е първата компания, която въвежда двустенни резервоари за запазване на качеството на горивото. Те са снабдени с датчици за вода и при наличие на такава, колонките автоматично спират да работят до отстраняване на проблема. От скоро компанията е въвела принципа, когато в случай на оплаквания на повече от един клиент за един и съши обект, той бива затворен до изясняване и отстраняване на проблема.

Идеята за Shell Академия за горива е разработена на базата на дълбочинно проучване, проведено сред автомобилни специалисти и представители на автосервизи от София и Пловдив. Резултатите недвусмислено показват, че темата за произхода и качеството на горивата е от съществен интерес за тях, но за съжаление в голяма част от случаите те не разполагат с необходимата детайлна и осъвременена информация. Най-често познанията им се основават на личен опит и мнения на клиенти, по-рядко на информация от интернет.

1.    Формулата на Shell V-Power
Стартира Shell Акакдемия за горива 01Всяко решение, което учените на Shell вземат, има за цел да осигури максимално добра ефективност и динамика на автомобила на пистата и накрая – на пътя. Резултат на това усилие са горивата Shell V-Power с тяхната специална формула, която пази двигателите здрави и мощни.

 

 

2.    Формулата на Shell V-Power (2)
Стартира Shell Акакдемия за горива 02Уникалната V-Power формула с двойно действие активно почиства двигателя и намалява триенете, като по този начин му осигурява повече мощност през целия живот. Вдъхновена от наученото на състезателната писта с Ferrari, тя съдържа съставки, които подобряват ефективността, и така гарантира, че двигателят използва пълния си понтенциал, независимо от марката на автомобила.

 

 

3.    Клапан преди и след употребата на гориво Shell V-Power
Стартира Shell Акакдемия за горива 04Горивата Shell V-Power:
•спомагат за по-добрата реакция на двигателя;
•активно почистват въглеродните отлагания;
•използват технология за намаляването на триенето;

 

 

 

3.1    Двигателят и клапаните
Стартира Shell Акакдемия за горива 03В бензините Shell V-Power и Shell V-Power Racing е използвана технология за намаляване на триенето. Тази технология е създадена активно да намалява триенето чрез образуване на повърхностен защитен слой, който предпазва важните части на двигателя.

 

 

 

4.    Shell V-Power Diesel
Стартира Shell Акакдемия за горива 05Shell V-Power Diesel има формула с двойно действие, създадена да подобри ефективността, като почиства и защитава модерната
инжекционна система през целия живот на вашия автомобил.
• По-добра реакция на двигателя
• Съставки за подобряване на ефективността
• Технология за защита от ръжда

 

 

5.    Shell V-Power Diesel и действието му върху двигателя
Стартира Shell Акакдемия за горива 07Shell V-Power Diesel помага на двигателя постоянно да осигурява повече мощност, като поддържа инжекционната му система чиста за оптимално горене.

 

 

 

5.1 Shell V-Power Diesel и действието му върху двигателя
Стартира Shell Акакдемия за горива 06

 

 

 

 

 

6.    Shell и Ferrari
Стартира Shell Акакдемия за горива 08Учените на Shell имат една страст – създаването на горива за по-ефективна работа на автомобила. Благодарение на неуморния им стремеж към иновации и 60-годишното техническо партньорство с Ferrari те създадоха едни от най-усъвършенстваните горива в света.

Сходни публикации

title="Картата на мото пътешественика"
Картата на мото пътешественика
„Лошите“ шофьори хванати в крачка
Как да се предпазим мотоциклета от кражба
Зазимяване на мотоциклет
Писането на SMS-и по време на шофиране удвоява времето за реакция


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*