Как да се предпазим мотоциклета от кражба

Как да се предпазим мотоциклета от кражба

Моторът ни е едно от най-скъпите ни „същества” и често дори го мислим за жив организъм, с който излизаме заедно на пътя, за да се реем волни и свободни. Всеки от нас със сигурност изпитва големи притеснения относно сигурността и цялостта на машината си. Кражбите са чести, а издирването на мотора, почти невъзможно. Има много лесен начин за кражба на мотоциклет, който става все по-популярен в Европа и именно за това ще обясним схемата, за да може да сме едни гърди пред крадците, и да се предпазим възможно най-добре.

Ето как става:

Крадецът преглежда мото паркингите или самотно паркираните мотоциклети, за машини, чиято единствена защита от кражба е заключването на кормилото. Така те не могат да завиват и е почти невъзможно да се карат. След като е набелязал мишена, крадецът се оглежда добре, за да е сигурен, че никой не го гледа и не го снимат никакви камери. Тогава той насилствено удря кормилото наляво-надясно, докато заключващият механизъм не се счупи. След това просто си тръгва.

Няколко минути по-късно се връща, но вече не е сам, а заедно със свой приятел с мотор/скутер. Тогава единият от двамата се качва на мотоциклетът с разбит заключващ механизъм, а другият подпира единият си крак на машината. Така могат да го избутат благодарение на мощността на машината на крадците, а отстрани изглежда, че краденият мотор се движи на собствен ход.

След това вариантите са два – или качват краденият мотор във ван/микробус или го закарват директно в убежището си. Така само за няколко минути оставате без своята любима машина.

Толкова е просто.

Организирани банди крадат мотоциклети за над 3 милиона британски лири всеки месец само в Обединеното кралство. Има един лесен начин да направите мотора си по-малко атрактивен за крадците и да намалите вероятността той да бъде откраднат по гореописаният метод почти до нула: дисковите ключалки.

Една голяма верига, закачена добре за солиден неподвижен предмет също би свършила добра работа, разбира се. Просто не разчитайте на заключването на кормилото.

Ключалките за дисковете на спирачките се предлагат в най-различни варианти, като цената варира и всеки може да намери такива, че да отговарят на неговите финансови възможности. Факт е че дори най-евтините предлагани варианти биха отказали много от крадците и биха спасили моторът ви.

Веригите за заключване на целият мотоциклет към нещо неподвижно, като стълб, дърво или неща от сорта, също са много добри варианти. Тяхната цена също варира, като възможно най-евтините модели не са за препоръчване, предвид слабите им ключалки, които са изключително лесни за разбиване.

Не подценявайте изобретателността на крадците и упоритостта им. По възможност винаги се подсигурявайте с повече от един метод за защита и не оставяйте мотора си на случайността и на принципа „на мен няма да ми се случи“. По възможност, също така, дръжте машината си под око и я оставяйте на охраняем паркинг.

Различни видове обезопасителни ключалки и вериги може да закупите и от нашият онлайн магазин ТУК

Също така би било чудесно, ако разпространите тази статия на колкото се може повече хора, за да може да се запознаят с реалната опасност и да реагират на време. „Like“ във Facebook или просто линк към статията със сигурност би бил полезен на много колеги!

Сходни публикации

title="Ducati EXPO 2015 в България"
Ducati EXPO 2015 в България
Първи мото салон в София
2015 Yamaha MT-09 Tracer
Harley-Davidson Road Glide за 2015 г. се появява с гръм и трясък
2014 Honda Grom 125 – първо каране


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*