Отнемат ти мотора, ако караш без книжка

Отнемат ти мотора, ако караш без книжка

Това предложение беше направено след среща на ръководството на КАТ-София и представители на столичния мотоклуб „Лошите деца на Дядото“.

Рокерите настояват тази идея да бъде заложена в Закона за движение по пътищата. Началникът на столичната Пътна полиция Богдан Милчев заяви, че в момента се събират мнения от широк кръг специалисти, които ще бъдат обобщени и обсъдени, преди да бъдат предложени като промени в Закона за движение по пътищата, пише в. „Монитор“.

Напомняме, че екипът на MOTO.BG бе първият, който поде инициативата за промяна на закона с по-високи санкции при извършени нарушения независимо от това дали виновен е моториста или водача на друго превозно средство.

„Има смисъл в предложението, ще помислим за конфискацията на мотопедите обеща Милчев, който заедно с рокерите разгледа машините от изложението „Моторите и градът”, а след това седна да обсъди с тях как биха могли да си партнират на пътя. „Отидете в някой краен квартал и ще видите колко хлапета на по 12-13 години се возят на скутери. И родителите им са виновни, че го позволяват, но и КАТ трябва да се намеси, защото това е много опасно”, категорични са мотоциклетистите.

Те настояват мотопедите на децата нарушители да се конфискуват от полицията, и то не за месец или два, а завинаги. През ноември ще бъдат обсъдени всички предложения като едно от тях е мотористите да бъдат задължени да карат със специално предпазно облекло. Ще се въведе и определен стандарт както за екипите, така и за каските, което ще повиши сигурността на шофьорите. Това пък коментира пред „Монитор” секретарят на Комисията по безопасност на движението Алекси Кесяков.

Експерти обясниха, че идеята е пистовите мотори задължително да бъдат карани с цяла каска защото в момента част от мощните машини се управляват с шлемове, предвидени за скутери. Екипите, които се предвижда да станат задължителни, имат протектори на гърба, колената и ръцете. Според Алекси Кесяков поредицата катастрофи с мотористи показва, че тяхната квалификация е недостатъчна.

През ноември ще бъде обмислено и завишаване на трудността при изпитите. Началникът на КАТ София призова всички мотоциклетисти да карат целогодишно на включени къси светлини през деня, за да могат тези, които са зад волана на леки и тежкотоварни превозни средства, да ги виждат по-добре.

„Ние така или иначе го правим. Друг е проблемът – по магистралите имаме право да се движим със 100 км/ч, което е пълно безумие. С тази скорост сме опасни и за себе си, и за останалите на пътя. Ограничението трябва спешно да се промени и да можем да караме бързо”, категоричен бе Светослав Петков от мотоклуб „Лошите деца на дядото“.

Сходни публикации

title="Скандалната БМВ иска да прави новите номера на колите"
Скандалната БМВ иска да прави новите номера на колите
Камерите на КАТ в София от 5 до 11 август
График на камерите на КАТ от 15 до 21 юли 2013г
Полицията към отпускарите: Шофирайте внимателно!
Вижте къде дебнат камерите на КАТ до края на седмицата

  1. Емо каза:

    Пфу , да ви сера в устата миризлива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*