Скандалната БМВ иска да прави новите номера на колите

Скандалната БМВ иска да прави новите номера на колите

Две фирми и два консорциума са кандидатите за получаване на обществената поръчка за изработване но нови регистрационни табели за автомобилите с българска регистрация. Обществената поръчка е на МВР. Днес бяха отворени офертите на словенската KIG d.d., консорциумите J. L. M. sistems – Erih Utsch, “Български регистрационни табели” и БМВ ЕООД, която бе 100% собственост на МВР, а сега е в процес на прехвърляне към министерството на транспорта.

Преди два месеца вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви, че има намерение да ликвидира фирмата БМВ и да премахне държавния монопол върху изработването на регистрационните номера на колите. На два пъти производството на новите табели е възлагано ексклузивно на фирмата БМВ, която от своя страна е връщала печалбата от тази дейност в бюджета на МВР като дарение.

На 4 октомври МВР обяви обществена поръчка, с която покани всички фирми от ЕС да участват в конкурс за изработване на 1 130 200 регистрационни табели за автомобили, ремаркета, мотоциклети, мотопеди и транзитни номера. Стойността на поръчката е 10 млн. лв. без ДДС.

Едно от изискванията към участниците беше да са изработвали табели през последните 3 г. и да имат поръчки за над 10 млн. лв. Така единствената българска фирма, която имаше възможност да участва в конкурса, е тази на МВР.

От параметрите на поръчката МВР е заложило около 8,50 лв. за производството на един номер. В момента при нова регистрация на колата се плащат 75 лв. – за двойка табели и талон. Ценовите оферти на фирмите ще бъдат отворени в началото на декември, а крайният резултат от конкурса се очаква около 15 декември.

Сходни публикации

title="Камерите на КАТ в София от 5 до 11 август"
Камерите на КАТ в София от 5 до 11 август
График на камерите на КАТ от 15 до 21 юли 2013г
Полицията към отпускарите: Шофирайте внимателно!
Вижте къде дебнат камерите на КАТ до края на седмицата
Къде са камерите на КАТ? СДВР ги пусна във Facebook


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*