Полицията към отпускарите: Шофирайте внимателно!

Полицията към отпускарите: Шофирайте внимателно!

Във връзка със зачестилите в последните дни пътнотранспортни произшествия от Областната дирекция на полицията във Велико Търново излязоха с няколко препоръки към шофьорите в страната за предстоящите летни пътувания.

От полицията се заканиха, че ще предприемат засилен контрол по пътищата за предстоящите натоварени летни месеци, в които по традиция тежките катастрофи са повече. Само от началото на юли при пътни инциденти са загинали 9 души, а са ранени 200 души, сочи черната статистика на МВР.

От полицията отчитат, пише dnes.bg, че в летните месеци възникват специфични опасности за тежки пътни злополуки поради: увеличената интензивност на движението, неравности и повреди на пътните платна, включване в движението на много велосипедисти, мотоциклетисти и мотопедисти, каруци, управление от водачи с малък опит и без правоспособност; превишаване на разрешените скорости и рискови изпреварвания; повишена рискова склонност към компромиси управление в нетрезво състояние; традиционна недисциплинираност на водачи и пешеходци.

За да пътувате спокойно и безопасно от полицията съветват:

Изберете подходящо време за пътуване на дълги разстояния с цел избягване на върховото натоварване на пътищата. По-добре е да пътувате през светлата част от денонощието.

Преди пътуването прегледайте основно изправността на спирачната система, гумите, светлините, чистачките. Не рискувайте, ако автомобилът ви е с износени гуми. Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.

Зад волана по дългия маршрут трябва да е най-опитният водач от семейството (компанията).

Не си определяйте и не договаряйте  предварително точен час на пристигане, защото евентуалното закъснение ще ви притесни и ще ви подтикне към рисково управление с превишена скорост и неправилни изпреварвания.

Преди  пътувания с автомобила, предварително определете водач от компанията, който  ще ви вози и със сигурност  ще остане трезвен през цялото време, до завръщането.

Имайте предвид, че след употреба на алкохол, като собственик на автомобила, лесно можете да направите опасен компромис  и да предоставите управлението на автомобила на неправоспособен или на пийнал водач като вас. Ако  сте склонен да направите това, както и да седнете зад волана, по-добре е  още преди да сте пил алкохол да предоставите ключовете на автомобила на съпругата или на човек, който не би допуснал това нарушение.

Скрийте автомобилните ключове на сигурно място, ако има опасност вашият неправоспособен син или дъщеря да подкарат  автомобила без разрешение, за да повозят свои приятели. Възпрепятствайте и управление на мотоциклети,  мотопеди и скутери от неправоспособни.

При движение в колона не правете излишни опити за изпреварване, тъй като те няма да ви осигурят съществено придвижване напред. Далеч по-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, движейки се на подходяща дистанция, която не притеснява колегата ви  в автомобила пред вашия.

При движение по-дълго време зад бавни товарни автомобили  и интензивно насрещно движение не губете търпение и не изпреварвайте докато не възникне необходимата благоприятна ситуация  с добра видимост напред. Съобразявайте намерението си да изпреварите с динамичните способности на Вашия автомобил и скоростта на автомобила, който възнамерявате да изпреварите.

При интензивно градско движение и образували се колони, за да не предизвикате задръстване,  дори да имате зелен сигнал, не навлизайте в кръстовището, ако платното  напред е заето от автомобили.

При попадане в задръстване запазете спокойствие и бъдете търпеливи. Прояви на нервност, агресивност, опити за рискови маневри, няма да ускорят колоната, а само може да усложнят ситуацията.

Ако попаднете в неподвижна колона в тунел, незабавно изгасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила. Спазвайте точно указанията на контролните органи.

При образуване на колона на автомагистрала, вие сте длъжни да не заемате аварийната лента, за да има достъп за линейки, автомобили на полицията и  пътните органи.

Ако водачът, който ви вози, превишава скоростта и извършва рискови изпреварвания, не се притеснявайте да му направите забележка и коригирате поведението му, защото при евентуална злополука потърпевши ще бъдете и вие.

При движение по тъмно намалявайте скоростта при превключване от дълги на къси светлини, за да имате възможност да спрете в зоната на видимостта пред вас. Така ще се предпазите от блъскане на неправилно движещ се пешеходец с тъмни дрехи, когото ще забележите на броени метри пред автомобила.

При забелязване на пешеходец в нетрезво състояние на платното, в риск да бъде блъснат от автомобил, спрете и го изведете извън платното. Сигнализирайте на полицията на 112 за вземане на допълнителни мерки. Веднага потърсете полицията за намеса и при опит на пиян или неправоспособен водач да седне зад волана.

Не превишавайте скоростта. Не забравяйте, че в населените места се движат много забързани пешеходци, някои от тях под въздействието на алкохола, както и деца. Те могат внезапно да се появят пред автомобила.

В населено място и  близо до него бъдете предпазливи, тъй като се движат несигнализирани велосипеди, каруци и други превозни средства. Контролирайте децата си, когато са навън. На село юношите се изкушават да се повозят на нерегистрирани и неизправни мотопеди и мотоциклети, карани от техни  неправоспособни приятели. В това отношение родителската толерантност може да доведе до трагичен случай.

При гостуване или отиване на заведение още преди празненството определете предварително шофьор, който ще ви вози. По-добре е на такива места да отидете с такси, за да не се изкушите да седнете зад волана в последния момент.

Преди шофиране по дълги маршрути трябва да сте отпочинали добре и да не сте пили алкохол поне  8 часа преди потегляне. Въздържайте се от обилно хранене преди шофиране, тъй като води до сънливост и забавени реакции.

Поставяйте непременно предпазните колани преди пътуването и  настоявайте всички ваши спътници в автомобила да сторят това. Не превозвайте деца в автомобила без обезопасителни системи (седалки и столчета), чието ползване е задължително по Закона за движението по пътищата.

През зимата по всички пътища се появяват неравности и дупки, които зейват през лятото. При попадане в тях, освен повреди по ходовата част на автомобила, е голяма вероятността да загубите управлението и да катастрофирате. Движете се със скорост, която да ви позволи да забележите навреме неравност или дупка и да реагирате успешно с маневра или спиране.

Щом на платното се появят неголеми неравности, това е признак за лошо състояние на пътя и опасни препятствия. Бъдете особено предпазливи при шофиране на фарове и наводнено платно – тогава неравностите са пълни с вода и са трудно забележими. При заслепяващ ефект от насрещни фарове, веднага намалете скоростта.

Не се опитвайте, без да намалявате скоростта, да криволичите по платното за избягване на неравности заради голямата опасност да загубите управлението и да попаднете в челен удар с насрещен автомобил, преобръщане или блъскане в крайпътно препятствие.

По много пътища липсва хоризонтална маркировка, заличена през зимата. Това влошава значително ориентацията при шофиране на фарове, най-вече при мокра настилка и по тъмно. За да не напуснете платното и предотвратите блъскане на неправилно движещ се пешеходец в тъмни дрехи  или удар в препятствие на платното, в такива условия се движете предпазливо, със скорост, която да ви позволи спиране в зоната на видимостта.

Много пътища след зимата са с изровени от валежите банкети, по-ниски от нивото на настилката. Шофирайте на завоите с такава скорост, която да изключва слизане с десните колела на ниския банкет.

При движение по хлъзгави настилки увеличете двойно дистанцията  от автомобила  пред вас, за да избегнете сблъсък, в случай че  водачът му рязко задейства спирачките.

Сходни публикации

title="Камерите на КАТ в София от 5 до 11 август"
Камерите на КАТ в София от 5 до 11 август
График на камерите на КАТ от 15 до 21 юли 2013г
Къде са камерите на КАТ? СДВР ги пусна във Facebook
Започва подмяната на шофьорските книжки
Новите категории за управление на мотопеди и мотоциклети


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*