Новите категории за управление на мотопеди и мотоциклети

Новите категории за управление на мотопеди и мотоциклети

Полезно за всички бъдещи мотористи и водачи на МПС. Каквото и да ни учат на курсовете, те никога не са били достатъчно дълги, за да бъдем на 100% готови на пътя. За това се иска практика. Ще лязат и в сила онези категории мотопеди и мотоциклети, който ще са задължителни за лица под 21 годишна възраст и без стаж върху мотор.

Новите две категории за управление на мотопеди и мотоциклети – АМ и А2 – ще бъдат добавени в шофьорските книжки.

Кабинетът промени леко и дизайна на свидетелствата, като думите „Европейска общност” ще бъдат заменени с „Европейски съюз”.

До дни МВР ще вдигне и цената за издаване на синьото талонче към книжката от 1 на 2 лв.

В същото време, месец преди крайния срок за въвеждането на новите европейски изисквания за шофьорските курсове, автоинструкторите се притесняват, че липсата на ясни правила ще увеличи корупцията и инцидентите на пътя.

От Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка поискаха Министерството на образованието да промени спешно проекта за новите учебни документи.

Според автоинструкторите недомислици в последните промени в Закона за движение по пътищата ще позволят да се взима шофьорска книжка за по-горен клас превозно средство без достатъчна практическа подготовка

„Там е даден само един вариант, че ако имате две години стаж, може да се явите на изпит на по-голямото превозно средство, без да има практически часове, които да уплътнят разликата между един малък автомобил и един товарен автомобил,” обясни Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

Така професионален водач на камион 7 тона ще сяда зад волана на 20-тоннна машина без елементарни познания за спецификите й. Това, според Иванов, „означава, че вие или трябва да си купите изпита, или трябва да счупите този камион!”

„Не само за любителите като нас – „Б” категория…, а най-вече за професионалните шофьори – мисля, че увеличаването на часовете за обучение, ще им е от полза,” казва курсистът Ива Иванова.

Липсата на ясни правила при обучението на бъдещите мотоциклетисти също създава объркване сред преподавателите. Според едни изисквания учебните машини трябва да отговарят на определена мощност, а според други – на определено тегло.

От съюза на авто-мото преподавателите са категорично против допускането на непълнолетни водачи на мотопеди по пътищата, без необходимата практическа подготовка.

Вижте репортажът на бТВ по темата:

Зареждане…

Сходни публикации

title="Нови 173 камери на пътя"
Нови 173 камери на пътя
Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!
„Мото Ангели“ помагат на децата във Варна (видео)
Бъди мото мачо, но хитро
Първи мото салон в София
2015 Yamaha MT-09 Tracer

  1. Георги каза:

    Единственият начин в страна с пазарна икономика, да бъде принуден потребителя да си купи още часове е въвеждане обучение и с придружител.Сега този начин на обучение е разрешено само в частни терени,обозначени по подходящ начин,където контролните органи нямат право да извършват проверки.От момента , когато са измислени парите, никой не е имал проблеми с броя на часовете! Проблемът са изискванията определени от министъра на транспорта за получаване на свидетелство за управление на МПС.Статистиката на МВР, от сайта на ДОККБД е категорична, че всяка година над 5000 водачи на МПС , получили свидетелство от министерството на транспорта, причиняват ПТП по своя вина- слаба квалификация? Ако не са добре научени или не стигат часовете за обучение, защо са получили свидетелство?

  2. Георги каза:

    Глупаво е да се обвиняват хората, които подготвят водачите на МПС и да задължават потребителите на услугата обучение на водачи на МПС да си купуват пакет от услуги от фирма, без да имат алтернатива за обучение по друг начин, като условие за бъдат допуснати до изпити ! При външно оценяване , определяне на изискванията към водачите на МПС от министъра на транспорта/ЗДвП,чл.152,ал.1,т.1/, няма значение къде,как и при кого се е обучавал желаещият да се яви на изпити, защото когато не отговаря на изискванията, няма да получи свидетелството!Защо след като не харесват водачите на МПС,министърът на транспорта не промени изискванията към водачите на МПС?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*