Край на фишовете от мобилни камери на КАТ

Край на фишовете от мобилни камери на КАТ

Магистратите от ВАС днес приеха още една промяна в Закона за движение по пътищата, касаеща всички шофьори. Нововъведението бе прието след като правосъдният министър попита магистратите дали камерите, заснемащи и установяващи нарушение по пътищата, трябва да бъдат стационарни или мобилни.

Днес съдии произнесоха своето окончателно решение по този казус. Според тях, техническите средства, установяващи нарушения в движението по пътищата могат да бъдат само и единствено стационарни. Това означава, че мобилните камери са незаконни.

След решението на столичните магистрати би следвало да бъдат премахнати мобилните камери. Но дори и това да не се случи веднага, постановленията за нарушения, както и фишовете, издадени от тях, би следвало да са невалидни.

Това означава, че ако извършите нарушения на пътя, което е било заснето от мобилна камера, имате право да оборите санкцията си в съда и съответно да не я заплатите, тъй като фишът ви е бил издаден незаконно.

Според магистратите, мобилните камери могат да бъдат манипулирани много лесно с мобилен телефон и няма гаранция, че записът не е бил направен от движещ се автомобил. Съдиите са категорични, че издаването на фишове на основата на кадри, заснети от мобилни камери, е незаконно, тъй като той е в разрез с разпоредбите в Закона за движение по пътищата.

Все още не е ясно какво ще се случи с издадените до този момент фишове. До няколко дни магистратите ще оповестят и официалното си становище по този казус.
Кадрите, заснети от мобилни камери, няма да бъдат прилагани и като доказателства по дела, водени срещу издадени от КАТ актове.

Решението, което магистратите взеха след запитването на Зинаида Златанова, не касае стационарните камери и мобилните радари. Това означава, че полицията няма право да заснема нарушителите по пътищата и въз основа на тези кадри да издава актове на шофьорите, нарушили закона, пише mediapool.bg

Сходни публикации

title="График на камерите на КАТ от 16 до 22 декември 2013г. "
График на камерите на КАТ от 16 до 22 декември 2013г.
График на камерите на КАТ от 09 до 15 декември
График на камерите на КАТ от 02 до 08 декември
Осем коли и мотоциклет иззети при операция срещу автоджамбази
Скандалната БМВ иска да прави новите номера на колите


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*