43 лв. от данък “табела” прибира МВР

43 лв. от данък “табела” прибира МВР

Министерството на вътрешните работи прибира по 43 лева от всяка новорегистрирана кола у нас, предаде “Труд”. Табелките се изработват от дъщерната на министерството фирма “БМВ” ЕООД, която досега имаше монопол върху тази дейност. По договор между МВР и дъщерната й фирма “БМВ” цената на двете табелки е 27 лева. Допълнително в цената на услугата влиза и секретен нит, който се пробива през задния номер – още 5 лева.

За крайния “клиент” цената обаче е 75 лева. Разликата отива в бюджета на “БМВ”. А печалбата на фирмата се връща счетоводно в министерството под формата на дарения. Това е своеобразен данък “МВР”, който държавата в продължение на години е събирала от собствениците на нови автомобили.

В другите европейски държави има по няколко фирми, които правят номерата, а клиентът сам избира къде да отиде.

Миналата година у нас са били регистрирани 229 510. По прости сметки се вижда, че в касата на полицейската фирма са влезли 17 213 250 лева.

Другите големи дарения на “БМВ” са софтуер за близо 2 млн. лева, компютри, фрези, климатици, каси. Едно от последните дарения на “БМВ” към полицията е от март тази година. Тогава са предадени автомобили за 703 260 лева, мотоциклети за 286 292 лева и хигиенни материали за 24 782 лева. Договорът за дарение е подписан между “БМВ” ЕООД и дирекция “Управление на собствеността и социалните дейности” – МВР.

Именно тази дирекция извършва провеждането на търга за табелите. Докладът до министъра за състоянието на фирмата е изготвен от комисар Иван Иванов, който е заместник-директор на ДУССД. Едно от предложенията гласи, че министърът трябва да преразгледа договора с “БМВ” с цел удължаване, тъй като е възможно да има обжалване на процедурата по избор на нов изпълнител на табелите и производството на номерата да спре. Договорът на “БМВ” изтича на 18 февруари 2014 година.

Има предложение за “промяна в отрасловата компетентност чрез смяната на министъра”. Т.е. “БМВ” ЕООД да стане собственост на транспортното министерство например.

Сходни публикации

title="Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!"
Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!
Мотори борци, самбисти и джудисти
Супер масово нощно каране на мотори в София!
Френски пътешественик изчезнал в Мексико
Младеж загина при нелегални състезания с мотоциклети в Атина


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*