Пролетна профилактика на „Пътна полиция“ за мотоциклетистите

Пролетна профилактика на „Пътна полиция“ за мотоциклетистите

„Донори на органи“, така не без огромна доза черен хумор често наричат мотоциклетистите. С идването на пролетта ще ги виждаме все по-често в градския трафик. Съвсем логично от началото на април до края на октомври у нас стартира кампания за засилен контрол над тези участници в движението. През този период минимум три пъти месечно ще се провеждат контролни операции в цялата страна, насочени към водачи на мотоциклети и мотопеди, управляващи, без да притежават правоспособност, след употреба на алкохол, с нерегистрирани  и технически неизправни превозни средства, неизползващи защитни каски, без сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност”. Проверките ще обхващат предимно общински и третокласни пътища и малките населени места, където пътните злополуки настъпват най-често, предимно в часовия период 14.00 – 02.00 ч.

„Пътна полиция” ще предложи на регионалните инспекторати по образование по съвместно изготвен график през периода от началото на април до края на учебната година униформени служители на „Пътна полиция” заедно с представители на мотоклубовете да изнесат кратки беседи пред учащите се от 9 до 12 клас по темата за безопасността на движението на водачи на двуколесни моторни превозни средства, придобиване на правоспособност, най-чести ситуации за тежки ПТП с анализ на конкретни случаи, санкции по Закона за движението по пътищата за основните нарушения, практически препоръки за предпазване от злополуки и др.

Често пешеходците и велосипедистите, особено децата и възрастните, не могат да преценяват реално скоростта на приближаващото двуколесно. Друга трудност идва от факта, че често водачи и пешеходци не забелязват добре и отдалече мотоциклетите поради малките им габарити в сравнение с тези на автомобилите. В съчетание с обичайно високата им скорост това не води до нищо добро, съветват от „Пътна полиция“. Шофьорите на автомобили започват маневри – завиване наляво или в обратна посока, с погрешното убеждение, че приближаващият мотоциклет (в същата или в обратната посока) е достатъчно далече. Някои от водачите на автомобили не поглеждат често в огледалата за обратно виждане и дори не забелязват, че отзад ги застига мотоциклет, който започва изпреварване.

източник: autobild.bg

Сходни публикации

title="Скандалната БМВ иска да прави новите номера на колите"
Скандалната БМВ иска да прави новите номера на колите
Камерите на КАТ в София от 5 до 11 август
График на камерите на КАТ от 15 до 21 юли 2013г
Полицията към отпускарите: Шофирайте внимателно!
Вижте къде дебнат камерите на КАТ до края на седмицата


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*