Шофьори, платили фишовете към КАТ, ще трябва повторно да плащат

Шофьори, платили фишовете към КАТ, ще трябва повторно да плащат

Стотици шофьори, които са си платили фишовете към КАТ, ще трябва повторно да внесат размера на санкцията, алармира на първа страница „Монитор“. Причината за това е, че при справка в системата на Пътна полиция срещу техните имена глобата все още излиза като неплатена. На част от добросъвестните водачи, които са се издължили, глобата повторно им е събрана с данъците. Заради проблема в момента тече проверка от разследващи от Икономическа полиция, които изясняват по какви сметки са отивали парите от санкции. Единственият начин, за да се докаже, че фиш е платен, е водачът да си пази платежното нареждане.

Шофьорският курс става 1000 лв, съобщава „Преса“. В момента при изрядните фирми тарифите вървят между 700 и 800 лв. При галопиращите цени на горивата и прогнозата масовият бензин да мине психологичната граница от 3 лв. за литър увеличението от октомври ще е най-малко със 150 лв.

Според челото на „24 часа“ българин с чужди езици може да си докара без проблем 1500 лв. месечно като консултант на клиенти в различни точки на континента. Страната ни е все по-предпочитана колцентър дестинация и десетки западни фирми изнасят звена за дистанционни съвети, услуги и продажби у нас заради евтината работна ръка и малката часова разлика със Западна Европа. По-търсени и по-високоплатени са владеещите шведски, норвежки, италиански и други по-малко популярни езици и хора с техническа грамотност.

На първа страница „Труд“ пресмята, че тази година зимнината ще излезе с 20 процента по-скъпо, ако се съди по актуалните цени на плодовете и зеленчуците. Но и консервите, и компотите, които се предлагат по магазините, не стоят на старите си цени, а са поскъпнали с толкова от миналата зима досега. Консервните заводи се изхитряват да не слагат захар в компотите, за да сведат поскъпването само до десетина процента.

Шест килограма ще мъкнат на гръб първолаците през новата учебна година, показва проверка на „Телеграф“. Такова ще бъде теглото на раницата с целия комплект учебници, помагала и пособия. Товарът се равнява на една четвърт от собствените им килограми, тъй като средно първокласниците тежат около 25-30 кг. С над 300 лева пък ще трябва да се бръкнат родителите за първия учебен ден. Толкова излиза да бъде облечено и оборудвано детето от главата до петите.

Ще задържим цената на газа, анонсира в интервю за „Труд“ министърът на икономиката Делян Добрев. По думите му съвсем скоро, преди ноември, ще се усети дългоочакваната отстъпка от 11 процента на цената на руския газ. „Отстъпката е изчислена още от 1 април до края на годината в абсолютна сума, така че въпреки забавянето ще получим 11 на сто за целия период или 115 млн. долара“, уточнява Добрев. Ако обаче искаме достъпни цени на газа и горивата, трябва да развиваме местния добив, категоричен е министърът. „Местният газ е с 40 процента по-евтин, но за съжаление в момента собственият ни добив е само 10-15 процента от потреблението“, посочва Добрев и допълва: „Най-близо до добив на газ в момента е „Дайрект петролиум“ край Плевен, която ще започне още догодина. Минималните запаси на находището са 2 млрд. куб. м., максималните – 10 млрд… С този добив очакваме до 2014 г. да задоволяваме над 30 на сто от вътрешното потребление на газ, а до 2017 г. с добив от находищата, които сега започваме да проучваме – почти 100 процента.“ Добрев е категоричен, че за по-сериозно намаление на цените на горивата може да се говори при намаление на акцизите. „Но за съжаление в целия ЕС акцизите са близо 7 пъти по-високи отколкото в САЩ например“, коментира Добрев.

ЕК пак е санкционирала България за некачествени европроекти, подчертава на първа страница „Сега“. Подобреното усвояване на средства по оперативна програма „Регионално развитие“ е ставало и за сметка на неадекватен контрол от страна на управляващия орган – Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Заради висок процент установени грешки и липса на последващ контрол върху обявявани от общините обществени поръчки част от плащанията по оперативната програма през 2011 г. са били временно замразени. С предупреждение заради висок процент грешки е било и икономическото министерство като управляващ орган на оперативна програма „Конкурентоспособност“.

Сходни публикации

title="Край на фишовете от мобилни камери на КАТ"
Край на фишовете от мобилни камери на КАТ
График на камерите на КАТ от 16 до 22 декември 2013г.
График на камерите на КАТ от 09 до 15 декември
График на камерите на КАТ от 02 до 08 декември
Осем коли и мотоциклет иззети при операция срещу автоджамбази


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*