Нови 173 камери на пътя

Нови 173 камери на пътя

Само за година и половина МВР ще умножи по 8 броя на стационарните камери за контрол на скоростта в страната. Техниката ще бъде разположена на пътища и улици с концентрация на пътно-транспортни произшествия.

По план всичките 173 уреда трябва да бъдат закупени и да заработят до края на 2013-та година. За да определят местата им, полицаите са обследвали участъците с концентрация на ПТП в последните 5 г.

Най-много нови уреди ще има в Благоевградска област – цели 22. Едва по 2 места за камери обаче са определени в областите Варна, Монтана и Силистра. Повечето камери ще са разположени в границите на населени места. По автомагистралите „Хемус”, „Тракия” и „Марица”, където разрешената скорост е 140 километра в час, планът предвижда да се разположат общо едва 6 камери.

Изброените места все още са в процес на допълнително уточняване, подчертават от „Пътна полиция”. Камерите имат нужда от захранване, достъп до интернет и охрана. Практиката сочи, че най-често ги монтират до бензиностанции. Там, където няма условия за стационарна камера, катаджиите ще бдят до преносими уреди на триноги, които също са предвидени за закупуване.

В момента у нас работят едва 22 стационарни камери за контрол на скоростта. При досегашните обществени поръчки един такъв уред излизаше около 50 000 лева. Камерите обаче се „изплащат” само за 2-3 месеца от наложените санкции. Всички средства от електронните фишове се трупат в създадения миналата година Фонд за пътна безопасност. Именно от него ще се финансират и новите придобивки на катаджиите.

Вече тече търг на вътрешното министерство за 200 „преносими анализатори за алкохол в дъха”. Очаква се новите дрегери да струват близо 600 000 лева.

Катаджиите вече трябва да спират от движение колите на пияни шофьори. Според последните промени в Закона за движението по пътищата, ако шофьорът даде положителна проба за алкохол (над 0,5 промила), служителите на реда са длъжни още на място да отнемат малкия талон на автомобила. Полицаите чакат единствено заповед на министъра на вътрешните работи, с инструкции как точно да прилагат драстичната санкция.

Сходни публикации

title="Новите категории за управление на мотопеди и мотоциклети"
Новите категории за управление на мотопеди и мотоциклети
Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!
„Мото Ангели“ помагат на децата във Варна (видео)
Бъди мото мачо, но хитро
Първи мото салон в София
2015 Yamaha MT-09 Tracer

  1. werty каза:

    Че колко струва един дрегер 3000 лв ?????????????

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*