Бързаците умират млади!

Бързаците умират млади!

Гадаене на кафе, кристална топка, карти Таро и много други са в причудливия човешки арсенал за надничане в бъдещето. Но според последното изследване на LexisNexis, има доста по-точен начин да се научи нещо за съдбата на даден човек – просто с надникване в шофьорската му „биография“.

Изследването има доста мрачното наименование Motor Vehicle Record Mortality Study /буквално смъртно изследване на автомобилните досиета/ и е проведено от LexisNexis и презастрахователната компания RGA Reinsurance Company. Те са изследвали над 7.4 шофьорски досиета, сортирайки ги в тре групи – чисти досиета, с малки нарушения и с големи нарушения. Сред последните са включени проблеми с алкохолно и друго опиянение, превишена скорост, безрасъдно и невнимателно каране.

Данните са кръстосани с тези от Главния списък за смъртни случаи на хора със социални осигуравки /Social Security Death Master File/. Резултатът е шокиращ – от 7.4-е милиона проверени досиета, 73 000 са били на хора, преминали в небитието. Направена е и връзка между досиетата и смъртните случаи, която логично сочи, че шофьорите от третата категория имат най-висока вероятност да си заминат скоропостижно от белия свят.

Излязла още една доста странна връзка – най-застрашените, всъщност не са умирали винаги в колите си. Явно поведението им не само на пътя, но и в останалата част от живота им, създава повече вероятности да среща с онази с косата. Типичен пример за верността на изводите е животът и смъртта на холивудската звезда Джеймс Дийн, отишъл си преждевременно на 24-годишна възраст.

Когато Дийн се запознал с британския актьор Алек Гинес в Холивуд, той му показал чисто новото си Porsche Spyder. Гинес нарекъл колата „злокобна“ и казал на Дийн – „Ако караш тази кола, ще си мъртъв по същото време след седмица“. Това се случило на 23-и септември 955-а, седем дни преди смъртоносната катастрофа на Дийн с колата му.

Ето и някои от основните изводи на изследването:
– Шофьорите с драстични нарушения имат смъртна опасност със 70% по-висока от примерните водачи, като бързаците с шест и повече сериозни нарушения получават 80% по-висок смъртен риск.
– Дамите с безрасъдно поведение на волана са направо шампионки – при тях рискът е със 100% по-висок от стандартния, докато за подобните мъже 61%.
– Дори само едно сериозно нарушение увеличава риска с 51% от този при шофьорите без нарушения.

Застрахователните компании вече поглеждат към шофьорските досиета при определяне на застрахователните си премии, а в Щатите дори при наемане на работа, някои работодатели искат да видят шофьорското досие на кандидата.

Сходни публикации

title="Как да не ни снимат камерите за скорост (видео)"
Как да не ни снимат камерите за скорост (видео)
Новият шампион в MotoGP: Сбъднах мечтата си
FIM представя мототуризма в Европарламента
Вижте видео от първата международна обиколка Gold Wing в България
Моторист пада, след като забърсва странично огледало (видео)


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*