Целогодишното шофиране с включени светлини ще бъде задължително

Целогодишното шофиране с включени светлини ще бъде задължително

Народното събрание прие в петък поправка в Закона за движение по пътищата, според която шофирането с включени фарове на територията на страната става задължително през цялата година.

Досега водачите бяха задължени да карат на фарове само за времето от 1 ноември до 1 март.

Представители на опозицията опонираха решението с аргумента, че новата санкция ще вдигне прекомерно разходите на хората за гориво. Иван Иванов от ДСБ изчисли, че промените ще струват на българите по 750 млн. лв. годишно. Съпартиецът му Асен Агов пресметна, че на всеки 100 км ще харчим с 60 хил. литра повече.

Членовете на мнозинството защитиха поправките с твърдението, че така се създава предпоставка за намаляване на броя на автопроизшествията. По думите на Теодора Георгиева от ГЕРБ е доказано, че включените светлини през цялата година снижават с около 11 на сто катастрофите.

Парламентът прие още текст, според който велосипедистите са задължени да ползват светлоотразителна жилетка извън населените места през тъмната част на денонощието и при намалена видимост.

Гласуваните на 20 юли поправки в Закона за движение по пътищата ще влязат в сила след обнародването им в Държавен вестник.

Сходни публикации

title="Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!"
Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!
Бъди мото мачо, но хитро
Марк Кома пръв при моторите на Дакар
Мотори борци, самбисти и джудисти
Супер масово нощно каране на мотори в София!


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*