Mартин Чой с шанс да кара в Moto 2

Mартин Чой с шанс да кара в Moto 2

Мартин Чой стана първият български мотоциклетен пилот, участвал в тестове на отбор от Moto 2. Доброто му представяне в тях му дава изключителния шанс още до края на 2012 г. да се състезава в този клас, който е последното стъпало преди Moto GP.

В четвъртък Чой беше поканен за тестове от германския отбор MZ на пистата в Бърно (Чехия). Звездата на Globul Racing Team получил поканата едва 2 дни по-рано.

„Всичко стана много бързо и неочаквано за мен – разказа Мартин. – Във вторник собственикът на MZ Racing Team – Мартин Вимер, се обадил на мениджъра ми Михаил Иванов, за да ни покани на тестовете в Чехия. Заминахме на следващия ден, а в четвъртък участвах в тестовете, заедно с младия германец Маркус Райтбергер и американеца Кени Нойс. На Вимер му трябваше пилот, който да замести контузения швед Александър Лунд още този уикенд на състезанията за Гран при на Германия на „Заксенринг”. Предварително беше ясно, че на мен гледа в перспектива, а изборът му щеше да е между Райтбергер и Нойс, защото те имат опит с машините от Moto 2. Тези мотоциклети са 600-кубикови, с двигатели Honda и нямат серийно производство. Прототипи са и всеки струва около 120 000 евро! След тестовете Вимер, който е бивш пилот в клас 250 куб. см каза, че е много доволен от всички, а на „Заксенринг” за отбора му ще кара Райтбергер. Разделихме се с уговорката отново да ни поканят на тестове и евентуално към края на сезона да участвам в 1-2 състезания за тима на MZ. За мен денят на пистата край Бърно и досегът с най-високото ниво на мотоциклетизма бяха невероятно преживяване и огромен късмет! Много съм доволен, че към края на сесията разликите между моите времена и тези на другите двама пилоти не бяха големи.”

„С тази покана Мартин получи страхотен шанс и смятам, че го използва много добре – коментира Михаил Иванов. – Вимер знаеше всичко за Чой и държеше да изпробва за своя отбор най-добрия пилот в Източна Европа. На тестовете дори самият аз се впечатлих от това колко бързо Мартин свикна с мотора и подобряваше времената си, въпреки че направи едва 12 обиколки. Хората, които не познават нашия спорт, трябва да знаят, че всичко в Moto 2 e почти като в Moto GP, тоест нещо като мотоциклетната Формула 1. Най-важното за нас е, че има вероятност догодина в отбора на MZ да се освободи място за пилот и пред Мартин да се отвори шанс да го заеме”.

Следващото състезание на Мартин Чой (Globul Racing Team, BMW)‚ ще е на 15 юли в Мост (Чехия) – V кръг от европейския шампионат „Алпе Адрия”. След победата си в Риека в 4-ия кръг, 28-годишният софиянец е втори в генералното класиране в клас SST 1000, на 11 точки зад чеха Михал Фила. През 2011 г. Чой стана първият българин с титлата от „Алпе Адрия”, освен това спечели шампионатите на България и Източна Европа.

Сходни публикации

title="Мартин Чой e вече втори в еврошампионата"
Мартин Чой e вече втори в еврошампионата
Мартин Чой се класира на трето място в Италия
Мартин Чой 10-и след нов инцидент
Чой излезе начело в европейския шампионат
Победа с рекорд за Мартин Чой в Истанбул


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*