Рали “Дакар” 2012 завърши, Ценков отново на финала!

Рали “Дакар” 2012 завърши, Ценков отново на финала!

Рали “Дакар” 2012 вече е в историята! Тазгодишната надпревара предложи много нови емоции на всички ни. Естествено, горди сме с второ българско участие на Петър Ценков и Младен Вачков, както и с това, че Ценков устиска до финала въпреки малшанса.

“Дакар” има своите нови лидери, както и звезди, изгрели под последната светлина от прожекторите. Днешният етап бе едва 29 километра, повече за шоу, отколкото за разпределение на места и титли.

Ценков завърши етапа на 10-о място, на 9 минути от победителя за деня Томас Мафей. Мафей доказа, че може да е силна опозиция на братя Патронели, но те все още са недостижими в категория ATV. Втори за деня бе приятната изненада на тазгодишното рали Серджо Ла Фуенте от Уругвай. Шампион тази година, за втори пореден път стана Алехандро Патронели.

При мотоциклетите, в последния етап най-бърз ветеранът Пал Андерс Улевалсетер. Частният пилот на KTM тази година не успя да докаже класата си, но той винаги остава претендент за титлата на две колела. Марк Кома бе втори днес, това е и позицията му в генералното. Трети за деня е приятната изненада от Словакия Стефан Швитко. В генералното неизменен водач остава Сирил Депре, който взе своята четвърта титла в “Дакар”. Трети е пилотът на Yamaha Елдер Родригеш.

При автомобилите, новият любимец на феновете Роби Гордън взе своята последна етапна победа за годината. Днес Гордън би всички Mini-та, както му се искаше след психологическия натиск от страна на X-Raid. В генералното пилотът на Hummer е 5-и, а тоталната доминация на Mini бе разбита от Жиниел Де Вилиерс (Toyota), който се класира трети. Стефан Петерханзел извоюва така мечтаната си 10-а титла в рали “Дакар”, но това уникално постижение бе помрачено от изказванията и действията му срещу Гордън.

При камионите днес най-бърз бе Мики Биазион (Iveco), следван от ветерана Илгизар Мардеев (Камаз) и съотборника си Ханс Стейси. При най-големите, доминацията на Камаз от последните години най-накрая бе разбита, а Жерар Де Рой записа името си до това на своя баща Ян като един от победителите в най-тежкото състезание на света.

Сходни публикации

title="Марк Кома пръв при моторите на Дакар"
Марк Кома пръв при моторите на Дакар
Honda готова за Дакар 2014
Дакар 2013: Българите в топ 70 (видео)
Дакар 2013: Кална река едва не отнесе французи (видео)
Френски моторист загина в Чили при дебюта си в Рали Дакар


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*