Дакар 2013: Кална река едва не отнесе французи (видео)

Дакар 2013: Кална река едва не отнесе французи (видео)

Поройните дъждове, които предизвикаха прекратяването на 11-ия етап на рали „Дакар“, по чудо не взеха жертви. Водната стихия препълни иначе сухите речни корита, проз които трябваше да мине трасето. Преминаването бе невъзможно и организаторите прекратиха етапа, като за крайни резултати бяха зачетени тези от първата контролна точка.

Французите Паскал Томас и навигаторът Паскал Лакроа се разминаха на косъм от приливната вълна, като увиснаха със задните гуми на своето „Бъги“ над бездната пълна с вода (виж видеото). Един от асовете в отбора на MINI руснакът Леонид Новицки и навигаторът Константин Жилцов пък потрошиха машината заради потопа. Колата на руснаците се е подхлъзнала в придошлата буйна река, но за късмет след 20-ина метри минито „изплувало“. Не е ясно дали ще могат да бъдат отстранени повредите до началото на следващия етап. Проблеми с природната стихия имаха и многобройните фенове по трасето. На някои места се налагаше хората да бъдат спасявани с въжета от придошлата вода. Иначе съкратеният етап бе спечелен от американеца Роби Гордън, а лидерът в генералното подреждане Стефан Петерхансел загуби едва 21 сек. от своя основен съперник Жиниел де Вилиер и преднината му остава близо 52 минути.

Двата български екипажа на Петър Ценков и Орлин Алексиев отново се представиха на ниво. На първата контрола те бяха съответно на 41-о и 53-о място. Нашите запазиха позициите си в генералното класиране – 67-а и 68-а.
Един от асовете при мотоциклетистите Хуан Бареда пък получи тежка травма в рамото.

Ралито Dakar 2013 продължава с един от най-тежките етапи между Фиамбала и Копиапо, който включва преход през Андите на  надморска височина от внушителните 4000 метра, следван от тежка скорoстна отсечка в дюните на Атакама.

Сходни публикации

title="Френски моторист загина в Чили при дебюта си в Рали Дакар"
Френски моторист загина в Чили при дебюта си в Рали Дакар
Марк Кома пръв при моторите на Дакар
Мотори борци, самбисти и джудисти
Голямото каране!
Honda начело на първите MotoGP тестове
Младеж загина при нелегални състезания с мотоциклети в Атина


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*