Руският мотор Урал – хит в Щатите

Руският мотор Урал – хит в Щатите

Интересна работа – докато нашите рокери хълцат по американския Харлей, самите американци не се стесняват да се бръкнат сериозно за архаичен руски мотор. В чест на своята 70-годишнина, отбелязана от Ирбитския мотоциклетен завод през ноември, предприятието пуска ограничена серия от мотора Урал – М70, специално за Щатите, където са главните купувачи на машината. Дори в самото название на мотора има „натвърд“ за приемственост от модела М72, появил се през 40-е години на миналия век, буквално изкопиран от BMW R71. Да се „заимства“ вражеска техника по време на война не е престъпление, дори е правилно. Първите мотоциклети М72 са заминали за фронта през февруари 1942-а и са участвали в Сталинградската битка.

Заводът „подкупва“ донякъде западните си клиенти и с неговата история. На базата на военния мотор е и новата серия М70, построена на базата на модела Retro, но боядисана в защитен, милитари маслинен цвят и снабден с поставка за картечница! Абсолютно същата, каквато е била монтирана на военния вариант М72. На резервоара е поставена емблема образец 1956-а, на коша сапьорна лопатка, резервна гума, монтирана е вътре дървена скара и има още навиващ се брезентов чохъл.

Но не всичко е по старому. На М70 са монтирани 18-цолови алуминиеви джанти, дискови спирачки Brembo и 40-мм телескопични вилки Marzochhi. Рамата е по-ниска и дълга, намалена е височината на сядане, което прави моделът най-бързата и добра по отношение на управляемостта си машина с марката Урал.

Цената на Ural M70 в изпълнение соло /без коша/ е $9150, с коша $14 200.
Цената е само в долари, машината ще тръгне в продажба зад океана през януари догодина, засега са направени само десет подобни мотора. За тази цена може да се купи нов Хюндай-Соларис, произведен в Русия, а той поне има покрив, макар че при повече усилия може и да му се монтира поставка за прочутия „пулемет“ Максим или за не по-малко прочутото РПГ.

Сходни публикации

title="Руски рокери ще правят народен мотоциклет"
Руски рокери ще правят народен мотоциклет
GE Finance ще финансира Урал
21 000 лв. за „новия“ Урал
Триколесен руски „ледоразбивач“ разбива американците
EICMA-2012: Урал се появи в Милано


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*