Триколесен руски „ледоразбивач“ разбива американците

Триколесен руски „ледоразбивач“ разбива американците

Ирбитският мотоциклетен завод – ИМЗ, представи нов модел на мотора си с кош – Ural Yamal Limited Edition 2012. ИМЗ прави нещо стандартно за съвременната руска промишленост, защото само той успява да продава, не къде да е, а в Европа и Щатите за луди пари, техника, развита още през 40-е години на миналия век и ползвана в Русия само из затънтената провинция. Девизът тук е – ако не можеш да си най-красивият и модерен в техническо отношение, шашкай клиентите с ектравагантност и ексцентричност!

Успехът на моторите на ИМЗ е в превеса на уникалността над всички останали качества на изделието. Такъв е и моторът Ural Yamal Limited Edition 2012, създаден по мотивите на едноименния руски … атомен ледоразбивач!

Изборът е много добър – в света на съвременните мотоциклети, Урал-ите са редки като ледоразбивачите в морския свят. Ямал троши лед с дебелина 3,5 метра, без повреда за себе си проби борда на огромен танкер, след което го издърпа за ремонт. Ако гордостта на руското мотоциклетостроене уцели по подобен начин някоя ямаха, резултатът навярно ще е същият, само че в далеч по-дребен мащаб.

Ural Yamal Limited Edition 2012 е класически тежък мотор с кош, снабден с лостово окачване на предното колело, двигател 750 куб.см, ръчно включван привод на колелото на коша и с дискова спирачка на предното колело. Сред особеностите му са яркият оратжев цвят с челюст на акула на коша, повтаряща изображението, което украсява и носа на ледоразбивача Ямал, двойни фарове за мъгла на коша, големи ветробрани за водача и пътника, защита на ръцете и интересен набор от аксесоари в коша.

Серията е ограничена само до 50 машини, които се предлагат по невероятната цена от … 14 250 щатски долара!

ИМЗ позиционира новото си творение в известна степен и като амфибия, което се вижда от греблото аксесоар и инструкцията за употреба. Нейният текст е уникално-феноменален и напълно разкрива възможностите на мотора като плавателно средство!

„В екстремна ситуация:
Ако четете това, значи че сте прекалили и ледът не ви е издържал. Съжаляваме много! За да се спасите трябва да следвате следните указания:
– забравете всяка надежда – това ще ви помогне да се концентрирате;
– откачете коша, влезте в него и след това гребете с приложеното гребло със всички сили;
– спасете кучето си – то ще намери пътя към къщи по-добро от вас;
– ако усетите, че потъвате, използвайте седалката като спасителен пояс.“

Уникален образец на руски хумор, в който липсва само един персонаж – този на прочутата руска водка /или самогон/!

Това, че мотоциклетът е направен по мотиви на прочутия ледоразбивач, всъщност не му осигурява по-голяма плаваемост от тази на брадва за лед. Но по нещо друго си прилича с огомния кораб – по космическата цена за руско изделие на колела. Но отсега е гарантирано, че цялата партида ще бъде изкупена и именно за това ирбитци заслужават истинско уважение, такова с каквото преди години са имали прочутите руски майстори левша!

auto-press.net

Сходни публикации

title="Бъди мото мачо, но хитро"
Бъди мото мачо, но хитро
Първи мото салон в София
2015 Yamaha MT-09 Tracer
Шпагат върху скутери (и розов потник)
Мотори борци, самбисти и джудисти


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*