От средата на 2012 КАТ ще използва нови радари с вградена камера

От средата на 2012 КАТ ще използва нови радари с вградена камера

Радарите, използвани в момента от служителите на Пътна полиция, не разполагат с камери. Ето защо до средата на следващата година те ще бъдат премахнати и заменени с такива, които могат да заснемат регистрационния номер на автомобила-нарушител. Това съобщи главен инспектор Антон Антонов, шеф на дирекция “Пътна полиция” към Главна дирекция “Охранителна полиция” пред агенция “Фокус”. Новите устройства ще бъдат съобразени и с практиката в ЕС.

В момента служителите на КАТ в цялата страна работят с 490 класически трафик радара, които се закрепват на магнитна стойка на предния капак или на покрива на патрулната кола. Устройствата разполагат с памет, чрез която се записват часът и датата на нарушението, а при по-новите модели и посоката на движение. Тези радари обаче нямат възможност да идентифицират автомобила, извършил нарушение.

Полицаят, работещ с устройството, може да глоби абсолютно невинен водач, като му покаже данни за превишена скорост, засечени при преминаването на друг автомобил.

При обжалвания пред съда много шофьори твърдят, че са се движили в колона или са били изпреварени от друга кола, която е била засечена от радара.

Наскоро стана известно също, че сегашните радари се влияят от GSM сигналите и може да покажат неверни данни за скоростта.

Промяна в Закона за движение по пътищата от февруари тази година позволява на базата на снимки, направени от радарите с камери, да бъде издаван т. нар. електронен фиш. На изображението трябва ясно да се вижда регистрационният номер на автомобила, а отговорността се носи от собственика.

Радарите с камери се монтират вътре в патрулките или в коли без надписи “Полиция”. Независимо дали шпиониращият автомобил е спрял или в движение, устройството засича превишената скорост, а камерата снима номера на превозното средство. Служителите на Пътна полиция разполагат и със стационарни устройства, монтирани на ключови места.

Плановете на КАТ са през 2012 г. да закупи още 42 мобилни и да монтира от 15 до 20 стационарни радара с камери, с които да се заменят изцяло сега действащата техника.

Сходни публикации

title="Край на фишовете от мобилни камери на КАТ"
Край на фишовете от мобилни камери на КАТ
График на камерите на КАТ от 16 до 22 декември 2013г.
График на камерите на КАТ от 09 до 15 декември
График на камерите на КАТ от 02 до 08 декември
Осем коли и мотоциклет иззети при операция срещу автоджамбази


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*