Вачков: Започнах състезанията заради бас

Вачков: Започнах състезанията заради бас

Участникът в рали рейд „Дакар 2012” Младен Вачков е роден на 9 декември 1974 г. в Троян. Завършил е спортно училище в Ловеч (профил „борба”) и НВУ във Велико Търново, специалност „Стопанска логистика”. Женен, с двама синове. Кара ATВ Can-Am Renegade 800. От миналата година е съотборник на Ценков в „Рали Рейд”. През 2011 година записа втори места в своя клас в рали „Бреслау” и в рали „Мароко”.

– Младене, как и защо започна да се занимаваш с офроуд?
Искам да започна с уточнението, че освен АТВ, друго не съм карал състезателно. Пробвах за първи път през 2007 година. Тогава ми се видя доста трудно и бях почти разочарован. Имам един приятел, който имаше две машини. Даде ми едната и ми каза да я ползвам, ако искам. И така полека-лека започна да ми допада и да свиквам. Първото ми АТВ беше 4х4, видя ми се доста стабилно. После си купих лична четириколка.

– А кога започна да се състезаваш?

Първият ми старт беше малко на шега. Той беше в Дълбок дол през 2008-а. Участвах заради един бас. Представих се доста успешно и спечелих облога. Единият ден бях четвърти, а вторият – пети, при над 20 пилоти. Хареса ми и реших да продължа да се състезавам. Следваща година на същата надпревара се запознах с Петър Ценков. Двамата сме отбор вече повече от година. Както знаете, „Рали Рейд” ще дебютира като българския тим на „Дакар”.

– Кое е най-голямото предизвикателство в ралитата?
Може би ми е останало от спортното училище желанието за борба. Искам да се съревновавам и ако може да спечеля. Емоциите са несравними.

– Защо не продължи с борбата?
Реших, че нямам бъдеще в нея. Освен това имах и здравословни проблеми. След казармата започнах работа във фирма за дърводобив, после се ожених. Така че сложих кръст на спорта.

– Плаши ли те дебютът в рали „Дакар”?
Това е най-голямото моторно състезание в света. Ако мога да го сравня с другите спортове – „Дакар” е равносилно на Олимпиада. Адреналинът ще е в големи количества, предизвикателството е огромно. Не се страхувам! Това все пак не е боксов мач, в който да трябва да застана срещу Майк Тайсън. Притеснявам се единствено от себе си – дали ще мога да издържа до края. Трябва да съм добре подготвен психически за Южна Америка.

– Разкажи повече за твоето семейство…
Жена ми е прекрасен човек. Имаме двама сина. Големият е на девет години, а малкият – почти на две. Не слушат, но ми се струва, че е нормално за тяхната възраст. Съпругата ми малко недоволства, че ходя често по състезания, но преодолявам съпротивата й за момента.

– Остава ли ти време за хоби?
АТВ-то ми е и хоби. Обичам да прекарвам свободното си време със семейството. Като повечето мъже, ходя от време на време на лов.

източник: sportal.bg

Сходни публикации

title="Триумф за Ценков и Вачков на рали “Мароко”"
Триумф за Ценков и Вачков на рали “Мароко”
Петър Ценков и Младен Вачков ще участват в рали “Мароко”
Победа и две втори места за българите на 18-то рали “Бреслау”
Зорница Тодорова спечели престижното рали „Тунис“
Марк Кома пръв при моторите на Дакар
Голямото каране!
Honda начело на първите MotoGP тестове
Марко Симончели влиза в залата на славата
FIM иска да увеличи броя на жените в мотоспорта


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*