Company MC

Company MC

Роден, за да бъде безгрижен?

Company MC е основан през август 1983 година. Това го прави най-старият мотоклуб в Осло. Основната им цел от тогава е производството на къстъм байкове, основно чопъри с ретро и/или шведски външен вид. Не е задължително марката да е Harley Davidson. Името на клуба също е от голямо значение. То отразява приятелският им профил.

През май 1998 Company MC и Hagalaz MC организират за пръв път Oslo Open, след това станало известно под името Oslo Open MC Show. Клубът има своите дългогодишни традиции в подобни съдружия при организирането на такъв тип събития. Между 1990 и 2000-та година, заедно с Hawgs MC, 1 Percenters MC и Nord-Odal MCK организирали Mjøsa Rundt Poker Run (тур около най-голямо езеро в Норвегия – Mjøsa), което приключвало на къмпинга на Hawgs MC с много пиене, жени, наркотици и музика. Такъв тип събития показват духът на клуба, обвързан с приятелство и сътрудничество с останалите мотористи и мото клубове. Предишните им коледни партита също били популярни, започвайки в трамвай под наем, който обикалял из Осло. Като неутрален и независим клуб, те канели всички останали мото клубове, но на всичко се сложило край когато започнали да се появяват неразбирателства между някои от клубовете в Скандинавия.

История

Корените на клуба започват още през далечната 1976 година, когато John Lillegård (Johnna) става приятел, а по-късно и член на Carolina MC в Стокхолм, Швеция. Пътуванията от Осло до Стокхолм обаче го уморявали и той основал чаптър на Carolina MC в Осло (което е може би първият международен скандинавски мото клуб), който след известно време се преименувал на Customizers MC Осло. По това време в Норвегия имало изключително малко други клубове. Избраното име не било случайно, а било в крак с интересите на клуба към къстъм мотоциклетите и чопърите – преди комерсиализирането да наложи масово произвежданите мотори да бъдат ползвани като база за къстъм байковете. През 1980 клубът се сдобива и със своя клубна къща в Økern, Осло, когато гард Солберг се присъединява като пълноправен член. Август 1983 е белязан с разцепването на клуба на две – Company MC и Rabies MC (по-късно станали известни като Bandidos MC, а някой членове се присъединили към Hells Angels MC).

През първите години примитивната им клубна къща се намирала в Bekkelaget, в близост до Mosseveien в югоизточната част на Осло. През 1987 се местят в нов клубхаус, където се намират и до ден днешен. Company MC все още носи в себе си същия дух от старото време, все още се занимава с производство на къстъм байкове и се забавлява на партита, каране на мотори, посещения на приятели и запазване на доброто отношение, повече или по-малко. Обикновено в клубната къща винаги има някого, особено в края на работната седмица или в сряда, когато повечето от членовете се появят, което е превърнало в традиция от 1980-та година.

Философия на клуба

Някои от членовете са мембъри на този или други клубове от много време насам и помнят старите времена. От това идва и слабостта им към тези хубави стари чопъри с твърда рамка, дълги предници и класически външен вид. Хубавият дизайн и добрият външен вид са много по-важни от скъпите части и дребните детайли, смятат те. Важното е какво собствениците на мотори искат и могат за себе си, а не парите им.

Това е и причината за стартирането на MER (Motorcycle Estethic Council (Съвет за мотоциклетна естетика)), след солидно количество бира. Те са активни от няколко години, изявявайки се като жури на мото шоута. Дизайнът и техническите решения са основите теми там.

Основният интерес на Company MC са моторите и вярват в това, че пътищата са достатъчно широки за всички, независимо от това в какво вярват и за какво се борят. Точно поради тази причина, те и още пет други клуба са се обявили като неутрални и независими в конфлкиктите, които са се формирали между някои от клубовете през деветдесетте.

През втората половина на 80-те години клубът преминава към една плоска структура – без президент, само касиер. Един човек, един глас. Този микс между демокрация и анархия все още работи добре. Определени членове са активни от доста време и в други мото организации, особено в H-DOCN, NFSOK и NMCU.

Членовете им са на разлчни възрасти като се започне от тридесет, чак до петдесет. Някой опити за „въздигане на ада” са избледнели във времето, но те все още обичат да слушат Rock & Roll, да купонясват и да карат груби и тежкарски мотори.

Сходни публикации

title="Закриване на мото сезон 2014"
Закриване на мото сезон 2014
Голямо шоу с „Юрая Хийп“ на Мото рок феста край Асеневци, има промо билети
Голям купон сътвориха Калашниците на Побит камък
10 банди забиват мото-рок феста Побит камък
Стотици мощни мотори преминаха през центъра на Казанлък


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*