Всичко, което трябва да знаем за мотоциклетните гуми

Всичко, което трябва да знаем за мотоциклетните гуми

Всеки от нас знае за това колко са важни гумите, които използваме. Колкото и добър да е мотоциклетът, който караме и каквито и да са уменията ни, ако гумите ни са в лошо състояние, вероятността за инцидент се увеличава драстично. Ето защо е много важно да се грижим за това гумите, с които караме да са в добро състояние и подходящи за сезона и настилката.

С развитието на моторите  и подобряването на характеристиките им се е появила и нуждата от гуми способни да се справят с новите нива на натоварване и засилващата се нужда от сцепление. Гумите заедно с мотоциклетите се развиват и до ден днешен, като се търсят все повече иновативни методи и материали за производство им, за да се вдигне летвата на нивото и качеството.

Видовете гуми, материали и начини на изработване са толкова различни, колкото са различни и предназначенията им, вариращи от състезателни до универсални. Голямото разнообразие ни дава шанса да изберем най-точният за нас тип, давайки ни максимално добър контакт с повърхността на която караме, което е от изключителна важност, ако искаме да извлечем максимума от мотора се и да се забавляваме при каране.

Важно е да се знае, че дори да сме с подходящ тип гуми, ако те са стари и/или износени, качествата им се губят и може да се окажем в опасна ситуация. Признаци на остаряване на гумата могат да бъдат нейното напукване на места или втвърдяването й, поради което тя губи сцепление и в даден случай може да е напълно неуправляема. Износването й от своя страна може да бъде следено с отличителни маркери, разположени на самите гуми, или видимо изтъркване на грайфера (за кросови мотори).

Друг важен фактор при избора на мотоциклетни гуми е размерът им. При по-голяма част от съвременните двуколесни машини, предната и задната гума имат различни размери като задната е по-широка, за по-голяма стабилност, а предната е с по-голям диаметър – за по-добро управление (което се забелязва най-вече при кросовите мотори).  Изключително важно е гумите да бъдат с размер, който се вписва в рамките зададени от производителя, защото в противен случай има голяма вероятно те да опират някъде или моторът да е прекалено нестабилен с тях!

Тези от вас, които следят някой от моторните спортове, няма как да не знаят, че гумите се произвеждат от различен тип смески, които основно се разделят на твърди и меки. И двата вида дават различен тип предимство и имат своя недостатък. Например твърдите имат по-лошо сцепление спрямо меките, но за сметка на това позволяват движение с по-висока скорост и имат по-дълъг живот. Гумите създадени специално за пистово каране, традиционно имат по-мек състав, а формата им позволява влизане в завоите с по-голяма скорост без опасност от поднасяне.

Ако по една или друга причина обаче ви се наложи да смените едната или двете гуми на любимата ви машина трябва да сте наясно с факта, че съвременните гуми имат посока, която е задължително да се спазва, защото в противен случай има риск за загуба на сцепление на мокър път. Самата посока на шарката може да бъде видяна на борда на гумата, маркирана с някакъв тип стрелка от производителя.

Като обобщение можем да се кажем, че за правилно експлоатиране на гумите трявба да се следят основните маркери и показатели дадени от производителя и при необходимост да се смени негодната гума, за да се избегнат опасни ситуации предизвикани от немърливо отношение, които могат да доведът до сериозни последствия.

За подробна информация относно всички детайли около гумите, вижте нашия наръчник ТУК.

Сходни публикации

title="Как от мотоциклетни гуми се правят маси"
Как от мотоциклетни гуми се правят маси
Макс Биджи тества гуми военен самолетоносач (ВИДЕО)
Dunlop Motorsport тестват проследяващи чипове
Metzeler отпразнува 150 години
Мото гуми без въздух?


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*