Стартира инициативата на Пътна полиция „Вдигни ръка, спри джигита”

Стартира инициативата на Пътна полиция „Вдигни ръка, спри джигита”

В сряда на пешеходната пътека пред Софийския университет „Св. Климент Охридски” беше демонстрирано как да се пресича с вдигната ръка. Група деца бяха преведени през булеварда по този начин. Това се прави във връзка със стартирането на кампанията на КАТ „Вдигни ръка, спри джигита”.

Над 80 случая на водачи, които не са осигурили предимство на пешеходна пътека, са констатирани само за последните три почивни дни. Това съобщи пред журналисти главен инспектор Богдан Милчев – началник на столичния КАТ, предаде Агенция „Фокус“. Целта на кампанията е да се спасят човешки животи и да научи пешеходците преди да пресекат да вдигнат високо своята ръка, за да заявят намерението си пред шофьорите.

Началникът на столичния КАТ добави, че Пътна полиция прави всичко по силите си, за да ограничи това, което се случва. Ще бъдат направени предложения за законодателни промени, с които ще се иска увеличение на санкциите за водачи, които не осигуряват предимство на пешеходци. От полицията искат увеличението на глобата да е 200 лв., както и лишаване от правоуправление за срок от 1 месец. „Повече от 20 години важат правилата на по-нахалния, по-големия, по-арогантния – той пръв да премине. От юни започнахме да превъзпитаваме пешеходците и водачите да спират на пешеходна пътека”, каза гл. инспектор Милчев. Според него не е нужно да минат две години, за да се превъзпитават водачите, а още сега трябват принудителни мерки.

В инициативата се включиха кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-кметът по транспорта Любомир Христов, министърът на културата Вежди Рашидов, началникът на столичния КАТ главен инспектор Богдан Милчев, певецът Миро и магът Астор.

От 15 септември представители на пътна полиция заедно със Столична община ще влизат в училищата, за да обясняват на учениците как да спазват Закона за движение по пътищата и конкретно как да пресичат на пешеходна пътека.

Над 300 пешеходни пътеки в София са маркирани със специални ефекти на светещи перли, а около 200 вече имат специално монтирано осветление. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова по време на откриването на кампанията. „За да има спокойствие, за да бъде сигурен нашият град, е необходимо обединяване на усилията на институциите, гражданското общество и на медиите”, добави тя.

Фандъкова отбеляза и че е повишен контролът по темата за безопасността на движението по пътищата, особено след сезона на отпуските, когато водачите са по-изнервени, заради натоварения трафик. Кметът призова в навечерието на новата учебна година да пазим децата на пътя. Съветът по безопасност на движението на децата в София през последните години е започнал с изграждането на площадки и кабинети за обучение на децата по безопасност на движението. За последните три години са изградени 22 площадки, тази година се изграждат 6. В петък ще бъде открита поредната площадка в 7-ма детска градина в район „Триадица”, допълни Йорданка Фандъкова.

Сходни публикации

title="Край на фишовете от мобилни камери на КАТ"
Край на фишовете от мобилни камери на КАТ
График на камерите на КАТ от 16 до 22 декември 2013г.
График на камерите на КАТ от 09 до 15 декември
График на камерите на КАТ от 02 до 08 декември
Осем коли и мотоциклет иззети при операция срещу автоджамбази


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*