От началото на октомври се въвежда нов формат на теоретичния шофьорски изпит

От началото на октомври се въвежда нов формат на теоретичния шофьорски изпит

От края на септември или началото на октомври ще бъдат въведени сериозни промени при кандидат-шофьорските изпити.

Теоретичната част ще бъде с по-малко въпроси, които ще имат различна тежест и повече от един възможен верен отговор, а отговорите ще се проверяват електронно. До края на годината пък хартиените тестове трябва да отпаднат и попълването да става на електронни таблети. Това каза във вторник министърът на транспорта Ивайло Московски, който представи новата система за изпитване.

С влизането в сила на новия формат държавната таксата за явяване на изпит ще се увеличи двойно и вече ще бъде 20 лв., въпреки че от министерството казаха, че това няма връзка с новата система. Същото поскъпване е планирано и за практическия изпит. Теоретичното препитване поскъпва, въпреки че от министерството се похвалиха, че с въвеждането на новата система разходите за него ще намалят с около 300 хил. лв. на година при 350 хил. лв. в момента. Оттам обясниха планираното поскъпване с това, че таксите не са актуализирани от години.

„Въвеждането на новата система е поредната стъпка в борбата с произшествията по пътищата, защото една от причините за катастрофите е липсата на знания и умения у шофьорите“, обясни Московски. Затова след около месец теоретичният шофьорски изпит ще е с 45 вместо с 60 въпроса. Времето за решаването му остава 40 минути. Въпросите ще са с до четири верни отговора, като ще имат и отделна тежест в крайния резултат – 1, 2 или 3 точки. Безгрешно решените листовки ще носят 97 точки. За успешното преминаване на изпита ще са нужни 87 точки.

Всеки тест ще има баркод, който ще отговаря на името на съответния кандидат-шофьор. След решаването на тестовете те ще се проверяват по електронен начин, а не чрез шаблони. Верните отговори няма да се разпечатват предварително. Проверката ще става на място, като листовките ще минават през скенер, монтиран в куфар. Преносимите устройства, с които агенция „Автомобилна администрация“ разполага, за да проверява тестовете, са 60. Днес служителите й демонстрираха, че проверката на един тест отнема няколко минути.

Кандидат-шофьорите ще получават ваучер с номер, с който ще могат да проверят резултатите си в учебните школи. Ще имат възможност да видят и грешките си. „Така се елиминират всички субективни фактори. Сега се счита, че изпитите са манипулират и има възможност за корупционни практики“, каза Московски. Той добави, че въвеждането на системата ще покаже кои учебни школи са добри и подготвят качествено клиентите си и кои разчитат на купуване на изпитите и те да бъдат отсети на пазарен принцип, а не чрез проверки и допълнителни правила.

Сходни публикации

title="Скандалната БМВ иска да прави новите номера на колите"
Скандалната БМВ иска да прави новите номера на колите
Камерите на КАТ в София от 5 до 11 август
График на камерите на КАТ от 15 до 21 юли 2013г
Полицията към отпускарите: Шофирайте внимателно!
Вижте къде дебнат камерите на КАТ до края на седмицата


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*