8 съвета за моториста и зимата!

8 съвета за моториста и зимата!

Идва зима. Не можем да пренебрегнем този снеговит сезон. В тази статия сме подготвили няколко важни съвета за безопасността на моториста на пътя при зимни условия. Не всеки може да си позволи луксозни затоплящи се дръжки с приятно покритие, така че запомнете тези хитринки, за да запазите удоволствието от карането.


Хлъзгави пътища
8 съвета за моториста и зимата!Първите есенно-зимни дъждове са много опасни, тъй като пътищата са покрити с петрол и масло от натоварения трафк. Мокрите пътища имат по-малко сцепление от сухите и места, на които преди това е имало петна от масло сега е коварен капан за гумите и най-вече за моториста.

Има една илюзия за пълните с вода дупки. Явяващи се като локви, те крият своята дълбочина … това е докато не се набиете в тях. Никога не се подлъгвайте, че локвата е просто една локва! Сезонът е специфичен и ние трябва да бъдем още по-вниателни, за да избегнем инциденти и в карйна сметка да се насладим на мотора си по-дълго време.

Белите линии

Боядисаната с бели линии повърхност става изключително хлъзгава в дъжда. Избягвайте карането в близост до центъра на пътя по време на дъжд, тъй като тези маркировки събират голямо количество гориво и замърсявания. Към списъка може да бъдат добавени и упътващите стрелки и шахтите.

Пешеходците

Имайте предвид, че пешеходците винаги във влажно време не са достатъчно внимателни, тъй като дъжда пречи на нормалното виждане. Зимата изненадва с внезапни валежби и пешеходците се втурват към отсрещния тротоар, за да намерят сухо място. Обикновено те навеждат глави, за да се предпазят от дъжда, но ние трябва да си държим главите изправени, за да предпазим тях.

8 съвета за моториста и зимата! 02Скорост и завои

Убедете се, че центробежните сили на мотора са сведени до минимум в завоите. Карайте по-бавно, за да задържите тези сили под контрол. Никога не натискайте рязко спирачка или бързо да ускорявате скоростта. Освен това, бързото  понижаване на оборотите може да доведе до блокиране на задната гума – което обикновено не се случва на сух път.

Смола

Летните месеци са времето, в което дърветата са в разцвет. Тогава те изпускат много сокове. Това ни касае, понеже има много дървета, които са надвиснали на пътя. По време на зимните дъждове микса от вода и смола може да ви вкара в едно хлъзгаво приключение, перфектния капан за непредпазливи мотоциклетисти.

Корозията и мотоциклета

Корозията през зимата може да се избегне като за целта измиете солта, която се е натрупала и причинява окисляване. Намажете с хубав твърд восък алуминиевите джанти за предотвратяване на ефекта на извънбордовия двигател. Опитайте да намажете с малко грес или вазелин областите, които мислите, че ще останат сухи. Не забравяйте, че под покритието от восъка може да остане влага! Затова защитете мотоциклета си по повече от начин.

Затоплете се

Имайте предвид, че студените ръце и крака не реагират добре. Подарете си един по-топъл комплект за градско каране и победете замръзването през зимата.

Надяваме се, че нашите съвети ще ви помогнат да се задържите по-дълго на мотора си преди да го приберете в гаража! Въпреки висчко, знайте, че през зимата очите ни трябва да са на четири и да бъдем иключително внимателни.

Екипът на MOTO.BG пожелава на всички мотористи безаварийно зимно каране!Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*