Каква мото екипировка ни е нужна и защо

Каква мото екипировка ни е нужна и защо

Да караш мотор или скутер по пътищата без да си екипирован по-различно от обикновеното лятно облекло все още не се санкционира, но това не означава, че е добра идея. Макар и в затънтените крайградки пътечки можете да карате без каска, също не значи, че е препоръчително.

Екипировката се предлага в различен стил и той главно зависи от стила на вашия мотоциклет и каране. Вече мотоциклетното облекло може да бъде намерено на достатъчно достъпни цени с дизайн и удобство по-добри от всчкога. Освен очевидното предназанчения да ви предпази от инцидент, правилната екипировка въщност може да намали умората и да подобри концентрацията.

Макар някои мотористи упорито да спорят за нуждите на каската и мото екипировката, когато ножът (асфалтърт) опре на кокал, нещата се обръщат. Питайте който и да е състезател. Те разбират факта, че един инцидент може да се случи във всеки един момент и че мото облеклото спасява живот.

Извиненията като „много ми е топло с това яке”, „твърде скъпо е”, „нещо… не ми харесва” въобще не се приемат и не са причини, които да изтъквате, за да не се екипировате. Как според вас ще се почувстват близките ви, ако недай си Боже нещо се случи с вас. Това поне им го дължите, всъщност дължите го и на себе си.

Каква мото екипировка ни е нужна и защо 01Каска
Шлемът (и по избор тапи за уши) ви предпазва от загуба на слуха, както и от отломки, насекоми, дъжд, градушка, а дори един ден би могъл да ви спаси живота.

Статистики сочат, че ако носите каска, шансовете ви да запазите всичко на мястото си се увеличават с около 37%.

Винаги сме ви предупреждавали да гледате за сертификати, когато закупувате дадено моторджийско облекло. Има няколко стандарта за сертификация – американското министерство на транспорта (DOT), Snell и някои други европейски стандарти. От фондация Snell, твърдят, че стандартът им е най-висок, което ние оставяме като отворена тема.

Въз основа на някои проучвания, препоръчваме ви вашата каска да има най-малко  DOT стандарт. Той се идентифицира с етикет, който може да намерите на гърба на самата каската. Стандартът означава, че производителят гарантира, че дадената екипировка е преминавала успешно специални тестове за защита при удар, издръжливост, водоустойчивост и много други (в зависимост от предназначението на мото екипировката).

Както добре знем видовете каски, които се предлагат на пазара, са различни. За чопъри (канчета), цели шлемове, отварящи се шлемове, отворени каски и др. Въпреки всичко, цялата каска ни дава най-голяма защита.


Каква мото екипировка ни е нужна и защо 02Яке и панталони

Добре проектираните и изработени екипи ви дават защита от изгаряния – както от слънчеви, така и от изгаряне от ауспуха на мотоциклета, предпазват ви от вятър, дъжд и много други климатични явления. Целите мотоциклетни екипи са един от най-добрите варианти за защита. Отново даваме пример с пилотите в мотоциклетните състезания. При каране на писта (респективно път с висока скорост, пораженията са много по-гоеми при инцидент. Именно поради тази причина, целите екипи са пригодени към тези условия и предлагат изключително добра протекция. Разбира се, цената им е висока, но никога не бива да се правят компромиси със здравето.

Различните стилове на каране изискват различен вид екипировка. Например – не може да си представяим някой чопарист да се пременил с цял мото екип, с яка, ботуши и тн. Максималната скорост при мотоциклетите е различна, съответно стилът на екипировката варира в много широки граници. Някои ездачи носят моторджийски якета, а под тях  и от торса надолу носят обикновени дрехи. Факт е, че краката са много уязвими.Защо не ги пазим по-добре?

Каква мото екипировка ни е нужна и защо 03При катастрофа памучните панталони, с които ходим всеки ден се късат за по-малко от една секунда. Ако изберете да се екипирате с кожа, уверете се, че е подходяща и достатъчно здрава за каране. Сега на пазара има голямо разнообразие от мото панталони, дънки с кевларени нишки и др. Дори да не сте фен на кожата, винаги ще намерите нещо за вашия стил с правилната защита.

Според Дана Гриндъл, собственик  на Bates Custom Leathers, Калифорния, някои текстилни продукти могат да свършат добра работа, особено ако се комбинират с вградени предпазители с висока якост и волска кожа. За летните сезони, производителите предлагат перфорирана кожа или устойчива на износване мрежа.

„Каквото и да носите, уверете се, че има доказана протекция”. Някои от най-тежките последствие след инциденти, са при хора, които не са екипирани добре, с по-къси панталони или с блузи с къси ръкави.

Мотоциклетната екипировка с европейски стандарт, са класирани по следния начин: „СЕ“ I ниво (добро) или II  ниво (най-добро).
За съжаление, избирането на добра мото протекция в САЩ е трудно, тъй като там не се изисква мото екипите да са сертифицирани по дадени стандарти. Ако поръчвате или закупувате директно предпазно облекло от Америка внимавайте!

Каква мото екипировка ни е нужна и защо 04Ботуши и ръкавици

Ръцете и краката ни са сложните механизми, които ни позволяват да вършим по-голямата част от работата си в ежедневието. Те са изградени от много фини кости, които лесно се чупят и много трудно заздравяват правилно именно заради постоянната им натовареност. Костите на крата и ръцете могат да бъдат премазани или счупени твърде лесно. Мото ботушите трябва да са от дебела кожа с предпазители около глезена, а в идеалния случай и с пълнеж. Кожените ръкавици също следва да имат защита при удар на пръстите, дланите, кокалчетата, а дори и на китките, където има струпани на едно място много финни и дребни костици, чието заздравяване е доста трудно. Крайниците ни са често пренебрегвани, но изключително важни. Да, при инцидент знаем, че няма да караме мотора си в продължение на месец-два, но през това време трябва да бъдем пълноценни в работата си и в ежедневието. Това няма как да стане с гипс. Всяка по-тежка фрактура на крайниците ни води до голяма верижна реакция с лоши последствия и проблеми.

Полезен съвет
Прекарвайте достатъчно време в проучване, консултирайте се както с избрания от вас търговец, така и с приятели и познати за различните възможности за екипиране. Мото магазините предлагат голям избор и никога не трябва да правите компромис с вашата безопасност.

Всеки един моторист е в потенциална опастност от инцидент. След него няма връщане, за да се преоблечете с по-добра екипировка.

Екипът на MOTO.BG ви пожелава дълго и безаварийно каране с много положителни емоции!Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*