АТВ – спорт и приключения с мотор на четири гуми

АТВ – спорт и приключения с мотор на четири гуми

Ако искате спорт и приключения в едно – АТВ е най-доброто възможно средство. Четириколките с мотоциклетни двигатели са в състояние да ви инжектират огромни дози адреналин независимо дали сте на пистата, пълна с препятствия и бабуни, или поемете на дълъг преход по планинските пътеки – така нареченото ендуру. Карането на АТВ набира все по-голяма популярност в последните години и се превръща в основно средство за спорт и забавления на любителите на високите скорости и екстремните изживявания. Какво представлява АТВ-то. То не може да се сравни с кола, мотор или карт, въпреки че на пръв поглед се явява някакъв хибрид, споделя пловдивският автомобилен пилот Костадин Щерев, който е и един от асовете при АТВ-та и редовно участва в състезания. Първото по-особено нещо е самият начин на управление. АТВ-то не се накланя наляво или надясно, то трябва да се стабилизира с тялото. Когато се кара нормално няма особени проблеми, но при висока скорост става опасно, защото лесно се обръща. На мен лично много ми харесва тази машина, споделя Щерев.

АТВ - спорт и приключения с мотор на четири гуми 02

КОНСТРУКЦИЯТА

Почти всички мотоциклетни марки произвеждат и АТВ. Рамата е на мотор, предното окачване е на автомобил – с ляв и десен носач. Задницата е малко по-различна. На някои АТВ-та е с права ос и задвижваща верига, други с с кардан като на колата. При нея обаче има диференциал, докато АТВ винаги е с права ос. Ако има диференциал АТВ ще закъсва много по-лесно в кал и труднопроходими местности, в които се използва, пояснява Костадин Щерев. Също така правата ос позволява да се получава пързаляне на машината, което засилва удоволствието от карането, допълва пилотът. Има два вида АТВ – със задно предаване и 4х4. Вторият вид са предназначени за туристически цели – за разходки, позволяват да се влиза в по-дълбока кал или сняг, да се дърпа ремарке или друго. Тези със задното предаване са спортни – по-леки са, могат да скачат и летят повече, да влизат по-бързо в завоите – много по-стабилни са.

ДВИГАТЕЛИТЕ
Двигателите варират от 50 до 900 кубика. Големите мотори над 700 кубика са 4х4. По-малките – около 450-кубиковите са най-бързите и се използват за спорт. Гумите тръгват от 8 цола нагоре. По-малките са за състезания на писта – скокове и летежи. По-високите – за проходимост, но при тях АТВ-то е по-нестабилно. Горивото е бензин, като разходът е от 8 до 12 литра на 100 км при всички – състезателни и туристически. Максималната скорост е около 100 км в час. Може да вдигне и повече, но не е препоръчително – става нестабилно, пояснява Костадин Щерев.

АТВ - спорт и приключения с мотор на четири гуми 01

ЦЕНИТЕ
Чисто ново спортно АТВ върви от 12 до 18 хиляди лева. Ако са тунинговани с различни екстри като ауспуси, карбонови джанти, предпазители за краката и др., цената може да стигне и до 25 000 лева. Най-големите 4х4 стигат и до 30 000 хиляди – те имат електроники, лебедки и други приспособления. В България вече навлизат и УТВ – те са като АТВ, но повече наподобяват бъги – шасито е направено с две седалки и волан. Все пак рамата на бъгито е по-различно, докато УТВ може да се окачестви като АТВ със седалки, обяснява Костадин Щерев.

ПОВРЕДИТЕ
Неприятното при АТВ е, че се развалят – шарнирите и накрайниците, например, лесно се разбиват. А гаранция на тези машини не се дават дори от завода. Причината е, че се карат на лоши терени. Ориентировъчно частите са малко по-скъпи от тези на автомобилите. На 10 резервоара трябва веднъж да се сменя маслото – не е на километри. Резервоарът събира 10-15 литра. Накладките не са феродови, а керамични и карбонови и издържат повече. Трябва си редовна поддръжка, за да има по-малко проблеми и ремонти, съветва Щерев.

АТВ - спорт и приключения с мотор на четири гуми 03

СЪСТЕЗАНИЯТА
Около Пловдив има места за каране на АТВ. Едната е до Йоаким Груево, другата – до Хисаря. Пистите са насечени местности, на пясък. Организират се обаче и преходи с туристическа цел. Събираме се 5-6 мотора още в петък, караме Първенец – Храбрино – Лилково – Михалково – Девин. Стигали сме и до Банско. Караме само в планината – по пътеки с GPS, не по шосета, тъй като шофирането на това превозно средство не е регламентирано по асфалтовите шосета, не се знае точно с каква книжка, споделя Костадин Щерев. Има много състезания с АТВ – и към федерацията и отделно. Самият аз искам да направя писта около Хвойна, като базата да е на Храбрино, да закупим десетина АТВ-та, да организираме обучение с групи за разходки от петък до неделя, допълва пловдивският пилот. Иначе пистите представляват затворен кръг от 1-2 километра с различни препятствия – бабуни, голям и малък трапец, подобно на мотокроса. По планините сами си търсим как да закъсваме в труднопроходими местности – това е интересното. Ендуруто е състезание от около 300 километра с навигация. Прави се маршрут, на всеки се дава GPS, който записва, не можеш да кривнеш 10 метра встрани. А маршрута се прави така, че да се преминават най-различни естествени препятствия по терена. Повечето състезания са комбинирания – първия ден писта, втория – навигация. Ендурото може да е от 1 до 3 дни. В него не е нужно да си професионалист – трябва добра екипировка. Там най-добрият може да се окаже последен, а най-непретенциозния – първи, тъй като всеки може да се заблуди по пътя или да закъса някъде. То пак е за време, завършва Костадин Щерев.

Сходни публикации

title="Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!"
Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!
Мотори борци, самбисти и джудисти
Супер масово нощно каране на мотори в София!
Френски пътешественик изчезнал в Мексико
Младеж загина при нелегални състезания с мотоциклети в Атина


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*