Съвети как да караме икономично

Съвети как да караме икономично

Темата за горивто и цената му става все по-акатулана с всеки изминал ден. Зимата чука на вратата и сметките за ток и парно ще изядат и малкото свободен запас от средства, предназначени за гориво или други благини. Именно, защото въпросът е важен, ви предлагаме 10 съвета как да караме по-икономично.

А дали е лято или зима, съветите винаги ще са полезни!

1. Шофирате спокойно, спестявате спокойно.
Шофирайте предвидливо и модерно.

Давате газ, сменяте платното, спирате и отново давате газ: агресивното шофиране струва нерви и гориво. За разлика от предвидливото шофиране: когато шофирате спокойно и равномерно, спирате рядко, движите се плавно в уличното движение, използвате инерцията, изразходвате значително по-малко гориво, шофирате по-спокойно и по-сигурно.

2. Превключвате навреме, зареждате по-късно.
Шофирайте на възможно най-високата предавка.

Шофирането на ниски обороти вреди на двигателя? Измислица. Модерните турбо бензинови и дизелови двигатели обичат шофирането на трета предавка при скорост от 30 км/ч – те развиват учудваща теглителна сила още при 2000 оборота в минута. След като автомобилът измине разстояние равно на дължината му можете спокойно да привключите на втора предавка. При превключване на по-висока предавка, доколкото ситуацията на пътя го позволява, можете да прескочите една предавка. Избирайте винаги възможно най-високата предавка при движение в трафика. Днес за много автомобили скорост от 50 км/ч на пета предавка не е никакъв проблем. Докато вашият автомобил върви гладко и безшумно, въртящият момент не е твърде нисък. А натоварването от шума и разхода на гориво са много по-ниски! Датчикът за моментния разход на гориво ви го доказва.

3. Висок комфорт, нисък разход.
Използвайте аксесоарите с мярка.

Аксесоарите правят шофирането по-комфортно – използвани без мярка за съжаление и по-скъпо. Една климатична система например изразходва гориво – и то не малко. За да регулира и поддържа вътрешната температура през лятото, климатикът изразходва до 2 л/100 км при ниски скорости! Температурата (и разходът) могат също да се понижат, като проветрите преди пътуване и за кратко шофирате с отворен прозорец, за да влезе свеж въздух.

4. Пестите с налягане.
Проверете налягането в гумите.

Пестенето на гориво започва още преди пътуването – с обикновен контрол на налягането в гумите! Съпротивлението на гумите при контакт с пътната настилка има до 15% участие в общия разход. Ако напомпате гумите до препоръчителното за пълно натоварване налягане (стойностите се намират в клапата на резервоара), съпротивлението се ограничава – а по този начин и разходът на гориво.

5. Пестите осезаемо – само с горещ двигател.
Избягвайте късите отсечки.

Вашият двигател изразходва най-много, когато е студен. На практика това означава: ако често пътувате на много къси разстояния, бързо изразходвате до 30 л/100 км! Разбира се, ако изминете много маршрути с едно пътуване, ще спестите. Тъй като в такъв случай вашият двигател може да достигне подходящата температура и изразходва значително по-малко. Ако оставите двигателя да загрее не намалявате разхода – увеличавате го, технически погледнато е излишно, законово погледното е и забранено.

6. Добре смазан двигател, икономичен разход.
Използвайте моторно масло.

Колкото по-рано двигателят бъде добре смазан, толкова по-бързо работи и то с ниски нива на вредни емисии. Това е особено важно при студен старт на двигателя и на кратки разстояния. Доброто моторно масло преди всичко трябва да върши едно: бързо да се разпределя. С моторните масла за плавен ход на двигателя разходът на гориво се намалява до 5%, в сравнение с обичайните масла. Почти всички нови автомобили излизат от производство с масла, които притежават свойствата за спокоен ход. За вас остава само да внимавате за достатъчното ниво на маслото, да спазвате интервала за смяна и при последващо пълнене да използвате за вашия автомобил масла, одобрените от производителя. При тези обстоятелства вече нищо няма да пречи на природосъобразното шофиране.

7. Елегантен по време на пътуване.
Намалете въздушното съпротивление.

Благоприятната аеродинамика е ключът за нисък разход на гориво, особено при по-високи скорости. Ето защо каросерията на вашия автомобил е така проектирана, че да оставя възможно най-малко незащитено от вятъра място. Допълнително монтираните елементи на покрива като носачи за колело и покривни кутии обаче неутрализират това предимство. Между два уикенда (ски или планинско колоездене) е разумно да премахнете покривните носачи, по този начин аеродинамиката на автомобила по време на ежедневните пътувания бива възстановена.

8. Пестенето може да бъде толкова лесно.
Избягвайте ненужния товар.

Всеки килограм багаж увеличава изразходваното гориво. 100 кг тежест увеличават разхода на гориво с около 0,3 л/100 км. Затова редовно проверявайте съдържанието на вашия багажник. При днешната мрежа от бензиностанции допълнителните туби гориво са излишни. И чантата със стиковете за голф не трябва да бъде превозвана с вас през цялата година – точно както и кошницата за пикник през зимата или тубата с антифриз през лятото. Както забелязвате има голям потенциал за пестене на тегло и гориво!

източник: autoclub.bg

Сходни публикации

title="Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!"
Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!
Мотори борци, самбисти и джудисти
Супер масово нощно каране на мотори в София!
Френски пътешественик изчезнал в Мексико
Младеж загина при нелегални състезания с мотоциклети в Атина


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*