II глобална седмица, посветена на безопасността на пешеходците (+видео)

II глобална седмица, посветена на безопасността на пешеходците (+видео)

Инициативата на ООН ще се проведе от 6 до 12 май, но ще продължи два месеца

Втората глобална седмица за пътна безопасност „Безопасност на пешеходците” по инициатива на Организацията на обединените нации ще се проведе от 6 до 12 май 2013 г. През този период и през целия месец юни служителите на Пътна полиция ще контролират най-рисковите участъци и кръстовища. Те ще следят за спазването на правилата за пресичане и движение както от страна на пешеходците, така и на водачите на моторни превозни средства. Специализираните полицейски операции „Запази пешеходеца!” ще акцентират на засилен контрол над скоростта чрез дигиталните мобилни заснемащи системи в районите на рискови пешеходни пътеки в населените места. Пътните полицаи ще изнасят беседи по темата за безопасно движение на пешеходците и велосипедистите пред деца и младежи от училища в рискови райони.

На Регионалните инспекторати по образованието ще бъде предоставена статистика и анализ на пътните инциденти с деца и юноши на съответните територии, както и препоръки за избягване на рискови ситуации. До 30 април от „Пътна полиция” бяха изготвени предложения до общините за обезопасяване на рискови за злополуки с пешеходци улични отсечки и кръстовища и за отстраняване на препятствия, които принуждават пешеходците да се движат по пътните платна. Бяха отправени препоръки за монтиране на средства за принудително намаление на скоростта и допълнително осветление в зоната на рискови пешеходни пътеки.

През първите три месеца на 2013 година са настъпили 484 тежки пътни инцидента, загинали са 23–ма и са ранени 485 пешеходци. 17 от загиналите  са на възраст над 64 години. През 2012 година  са настъпили 2028 пътни инцидента с участие на пешеходци, загинали са 135 и са ранени 567. На пешеходни пътеки са настъпили 406 инцидента, загинали са девет пешеходци и 422 са ранените. Поради отнемане на предимство на пешеходци от водачи през изминалата година са настъпили 1012 катастрофи, при които са загинали 40 пешеходци и 1011 са ранените. От 2010 до 2012 г. пътните полицаи са установили  24 788 нарушения на пешеходци, съставени са 2254 акта и са наложени 22 534 глоби с фиш.

Сходни публикации

title="Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!"
Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!
„Мото Ангели“ помагат на децата във Варна (видео)
Мотори борци, самбисти и джудисти
Най-големият мото фестивал в Европа ще тресе Австрия
Мото протест „Без камиони през почивните дни“


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*