Оксфордските речници промениха значението на думата „моторист“

Оксфордските речници промениха значението на думата „моторист“

Оксфордските Речници вече не използват описанието „дълга коса“ и „мръсни дънки “ в своето определение на „мотоциклетисти“, след множество получени оплаквания.

Oxford University Press, която публикува Оксфордския речник на английския език, се огъна по натиска на общността на две колела във Великобритания, които твърдят, че описанието е остаряло.

Онлайн версията на речника преди даваше следното определение: „мотоциклетист, особено, който е член на банда – Дългокос с мръсни дънки“

Въпреки това, данните показват, че стереотипът „дълги коси и мръсен деним“ се отнася за по-малко от 9 на сто от мъжете.

Освен това, почти половината от британските байкъри (42%) нямат татуировки, пиърсинг, окосмяване по лицето или банда.

Оксфордските Онлайн Речници промениха определението на: „мотоциклетист, особено този, който е член на банда или група: участвал е в сблъсък с кола.“

Почти ¾ или 74 на сто смятат, че старото определение е неточно като 21 на сто казват, че са „възмутени и обидени“ от него.

Шейсет и пет процента от мотоциклетистите прекарват по-голямата част от времето си карайки сами, а не като „член на банда“, сочи проучване на британската застрахователната компания Bennetts сред 524 моториста.

Данните на Bennetts показват,че мотористите днес е най-вероятно да бъдат на възраст над 35 години, представители на средната класа, които работят в областта на IT или телекомуникациите и е вероятно карат  Honda.

Дали пътуване до работата или като хоби, имиджът на „моторист“ се е променил от времето на бандата Hells Angel през 60-те и 70-те години.Тогава стереотипът включвал каране с опасно високи скорости, често, за да се предизвика конфликт между бандите.

Страхът, който провокира имиджът на моториста, е до голяма степен резултат от влиянието на медиите.

Сходни публикации

title="Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!"
Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!
„Мото Ангели“ помагат на децата във Варна (видео)
Мотори борци, самбисти и джудисти
Най-големият мото фестивал в Европа ще тресе Австрия
Мото протест „Без камиони през почивните дни“


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*