Бензиностанции ЕКО инвестират над 220 000 лева в безопасността на пътя

Бензиностанции ЕКО инвестират над 220 000 лева в безопасността на пътя

Новите проекти включват светлинни пешеходни пътеки и програми за безопасност на мотоциклетистите.

Бензиностанции ЕКО ще инвестират събраните средства от фонда „Обади се, като стигнеш!” в иновативен проект за изграждане на светлинни пешеходни пътеки и в поредица от активности, които насърчават безопасността на мотоциклетистите и толерантността на пътя. Общият размер на събраните средства надхвърля 220 000 лева. Механиката на работа на фонда е базирана на идеята за споделена отговорност между потребителите и ЕКО – за всеки закупен литър гориво клиентът получаваше отстъпка от 0.04 лв. и даряваше 0.01 лв., а ЕКО удвояваше сумата.

Създаден през есента на 2011 г., фондът „Обади се, като стигнеш!” генерираше средства от продажбата на ЕКО горива посредством специална серия карти с детски рисунки. От 1 август ЕКО преустановява събирането на средства и се фокусира върху реализацията на новите приоритетни програми. Условията на издадените до момента карти „Обади се, като стигнеш” се променят, като за всеки закупен литър гориво притежателите им ще получават отстъпки, равностойни на тези при картите „Приятели”.

„Бихме искали да благодарим на клиентите ни за подкрепата и ентусиазма в набирането на средства за фонда. Изборът на програмите е вдъхновен именно от потребителите, до които се допитахме тази пролет. Нуждата от светещи компоненти в пътната маркировка беше сред идеите, които се откроиха като оригиналност, ефективност и потенциал за развитие”, каза Янис Поликандриотис, Изпълнителен директор на ЕКО България. „Програмата за стимулиране безопасността на мотоциклетистите, от друга страна, е разработена предвид растящия брой регистрирани мотоциклети в страната и приоритетното им място в политиката за безопасност на движението на Европейския съюз за 2011-2020.”

10 светлинни пешеходни пътеки ще бъдат поставени на ключови места в София тази есен. Проектът, финансиран от бензиностанции ЕКО, е разработка на Института за космически изследвания и технологии към Българската Академия на Науките. Освен в развитието на технологията, ЕКО инвестира и в закупуването и монтирането на пътеките, за да повиши видимостта на пътното платно. Програмата се развива с подкрепата на Столична община.

На 3, 6 и 9 август суперзвездата на българския мотоциклетизъм Мартин Чой ще дава съвети за безопасност и автографи на клиентите на бензиностанции ЕКО в градовете Бургас, Варна и Ахелой като част от инициативата „Виж ме!”, която стимулира безопасността на мотоциклетистите и толерантността между тях и останалите участници в движението. Началото на активностите за мотоциклетисти беше дадено с откриването на първото по рода си „ЕКО мото училище” на 21 юли, когато четирикратният републикански шампион по мотоциклетизъм Калин Кулев и републиканският вицешампион Михаил Иванов проведоха обучение по безопасност и толерантност на пътя за 21 любители мотоциклетисти. Партньори на ЕКО са Българската федерация по мотоциклетизъм и отдел “Пътна полиция” на Главна дирекция “Охранителна полиция” при Министерство на вътрешните работи.

Част от средствата от фонда вече са изразходвани за инициативи, които насърчават пътната безопасност. През май 2012 г. с подкрепата на община Пловдив ЕКО откри трета детска образователна площадка на най-голямата си бензиностанция в Пловдив – на бул. Александър Стамболийски и ул. Димитър Талев. В периода септември 2011 г. – март 2012 г. 25,000 първокласници от 12 български града получиха светлоотразители и помагала с правилата на малките пешеходци. Малчуганите от столичните детски градини участваха в серия от образователни спектакли, които ги учеха да прилагат основните правила на пътя. Допълнително, бензиностанции ЕКО подариха на четири детски градини специално изработени светофарни уредби.

Пълна информация за размера на събраните във Фонда средства, динамиката на тяхното натрупване и проектите, по които се изразходват, е публикувана на сайта на ЕКО България www.eko.bg. Проектите са част от дългосрочната програма за корпоративна социална отговорност на ЕКО „Обади се, като стигнеш”.

Сходни публикации

title="Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!"
Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!
Мотори борци, самбисти и джудисти
Супер масово нощно каране на мотори в София!
Френски пътешественик изчезнал в Мексико
Младеж загина при нелегални състезания с мотоциклети в Атина


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*