Петровден е! Честит имен ден!

Петровден е! Честит имен ден!

Честит празник на всички именници! Да ви е живо и здраво името, да ви носи късмет и щастие и много положителни емоции.

Църквата почита днес паметта на Светите Христови апостоли – Петър и Павел. Църковният празник е наричан от народа Петровден.

Двамата апостоли, които били ревностни разпространители на християнството, претърпели много страдания и гонения и били наречени „първовърховни престолници и вселенски учители“.

В народния календар Петровден се предшества от Петровите Заговезни, които започват с първата седмица след Петдесетница. В този ден завършва постът и се приготвя младо петровско пиле.

Празникът съвпада с времето на жътвата и на него се работи – обикновено през първата половина на деня. В представите на българския народ двамата апостоли се възприемат като братя, от които Петър е по-младият. Някъде се смятат и за близнаци.

В иконографията Свети Петър се изобразява като старец в бели одежди, който държи ключовете на райските порти и определя коя душа е праведна и коя не е.

В някои райони на Петровден се правят сборове. Месят се обредни хлябове и се ядат ранни ябълки – петровки. На някои места те се раздават като помен за починали деца.
Имен ден празнуват Петър /от гръцки „камък“/, Павел, Петрана, Полина, Павлина, Петя, Камен.

Честит празник на всички именници! Да ви е живо и здраво името, да ви носи само късмет и щастие!Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*