10 златни правила на ФИА „Шофирай безопасно” (видео)

10 златни правила на ФИА „Шофирай безопасно” (видео)

От няколко дни влезе в сила увеличаването на ограничението за максимална скорост по магистрали от 130 на 140 км/ч. Това важи за отсечките, където няма оказно друго ограничение със съответния пътен знак. Все още обаче се водят дебати за и против тази скорост, тъй като състоянието на българските магистрали не навсякъде предполага безопасното развиване на тази скорост.

Вижте един дебат по темата в студиото на „Тази сутрин”:

Зареждане…

 

ЗЛАТНО ПРАВИЛО №1

БЪДИ ВНИМАТЕЛЕН НА ПЪТЯ! Специалистите твърдят, че в световен мащаб говоренето по мобилен телефон се равнява на опасност от произшествие след употреба на алкохол със съдържание в кръвта от 0.08 – 0.09 %. Проучване във Великобритания сочи, че отклоняване на погледа на водача от пътя, само за 2 секунди, значително увеличава опасността от катастрофа. Когато се шофира и едновременно с това се изпраща есемес, рискът за произшествие се увеличава 23 пъти. Около 30% при подобни случаи водачите несъзнателно напускат избраното от тях платно на пътя и възможността за неправилна маневра се увеличава със 140 %.

ЗЛАТНО ПРАВИЛО №2

ПАЗЕТЕ ДЕЦАТА! Статистиката сочи, че повече от 30% от общите жертви при ПТП на пътя са млади хора – приблизително по 1000 души на ден в целия свят. Опасността от произшествие значително нараства, когато се слуша музика със слушалки в ушите и когато се пресича. Вашето движение на пътя и улицата като шофьор или пешеходец е образец за младите хора.

ЗЛАТНО ПРАВИЛО №3

СПАЗВАЙ СТРИКТНО ПРАВИЛАТА ЗА ДВИЖЕНИЕ! В България е значителен броят на ПТП, при които загиват пешеходци. Средноевропейската статистика сочи, че новите водачи са отговорни за 17% от ПТП, а мотоциклетистите с по-малко от 2 години опит – за почти 30%.

ЗЛАТНО ПРАВИЛО №4

УМОРАТА – ВРАГ НА БЕЗОПАСНОТО ШОФИРАНЕ! Умората е сериозен враг на безопасното шофиране. Статистика показва, че 41% от анкетираните признават, че са заспивали на волана, 26% от призналите си за заспиване водачи са изпадали в това състояние в часовете между 12.00 и 17.00 ч. – парадоксът е, че този брой е по-голям от заспалите между полунощ и 06.00 ч. сутринта! Другият парадокс е, че мъжете /52%/ по-лесно заспиват на волана от жените /30%/. Когато усетиш умора, веднага спри за кратка почивка!

ЗЛАТНО ПРАВИЛО №5

ПРЕДПАЗНИТЕ КОЛАНИ СПАСЯВАТ ЧОВЕШКИ ЖИВОТ! Необходимостта от поставянето на предпазни колани и детски седалки не се нуждае от доказване. Предпазните колани повишават шансовете да се оцелее в ПТП до 60%. Факт е, че седящите отзад пътници, които не ползват предпазен колан са 3 пъти по-уязвими на нараняване или смърт, отколкото пътници с поставени колани. 90% от нараняванията могат да бъдат избегнати, ако детските колани се използват правилно и се използват подходящи детски седалки.

ЗЛАТНО ПРАВИЛО №6

СПАЗВАЙ ОГРАНИЧЕНИЯТА НА СКОРОСТТА! Статистиката показва, че в нашата страна най-много произшествия стават поради несъобразена и превишена скорост. Винаги трябва да се шофира със скорост, съобразена с пътя, движението и атмосферните условия. Скоростта трябва да бъде такава, че да се спре ефективно навреме и на безопасно разстояние.

ЗЛАТНО ПРАВИЛО №7

НЕ НА АЛКОХОЛА И УПОЙВАЩИТЕ ВЕЩЕСТВА! През последните 10 години в България са станали 4141 тежки ПТП по причина на алкохол, в които са ранени 5242 човека и загинали 525 наши деца, родители и приятели.  Тревожно е и нарастването на произшествия след употребата на упойващи вещества и наркотици. По данни на международните организации още през 2003 г., 7% от смъртните случаи на пътя са били причинени от наркотик.

ЗЛАТНО ПРАВИЛО №8

ВИНАГИ ПОЛЗВАЙ КАСКА! Статистиката показва, че в световен мащаб чуствително се увеличава броя на мотоциклетистите и мотопедистите, като в най-голяма степен това се отнася за развиващите се страни. Очакваме, че България няма да остане настрана от тази тенденция, като се има предвид сериозното нарастване на цените на горивата. У нас има много примери на тежки произшествия с участие на мотоциклетисти. Проблемът за безопасността на движението е двустранен: както за водачите на автомобили, така и за бързоманеврените мотоциклетисти.

ЗЛАТНО ПРАВИЛО №9

ГРИЖИ СЕ ЗА АВТОМОБИЛА СИ! Гумите осъществяват контакта на МПС с пътното платно с обща площ малко по-голяма от четири човешки длани. Подбирайте най–доброто от различните видове гуми от гледна точка на безопасност, издържливост и разбира се цена. 60% от всички гуми, с които се движим по световните пътища са недостатъчно напомпани. Това намалява стабилността на автомобила, особено в случаите на внезапна маневра. Увеличава се риска от аквапланинг, намалява се живота на гумите и се увеличава разхода на гориво. Проверявайте гумите един път месечно, когато са студени, тъй като горещата гума ще покаже 0.2 бара повече отколкото в студено състояние. Задължително през определен период е и проверката на спирачната уредба, ходовата част и светлините, чиито неизправности могат да имат фатални последствия на пътя.

ЗЛАТНО ПРАВИЛО №10

БЪДИ ЕТИЧЕН И ТОЛЕРАНТЕН! Според проучване във Великобритания от 2008 г., 65% от запитаните са признали, че са проявявали заплашително поведение спрямо другите участници в движението. Шокиращо е, че значителна част от тях /77%/ не виждат нищо лошо в това! Друго проучване показва, че 1/3 от смъртните произшествия се дължат на „пътна раздразнителност и агресия”. Този проблем съществува навсякъде и поради това в редица страни се приемат нормативни правила срещу подобно поведение /САЩ, Чехия и т.н./. В крайна сметка съветът е много прост: карай бавно, поеми дълбоко дъх и се наслаждавай на пътя, спазвайки правилата и пътувай в пълна безопасност.

Сходни публикации

title="Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!"
Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!
Бъди мото мачо, но хитро
Марк Кома пръв при моторите на Дакар
Мотори борци, самбисти и джудисти
Супер масово нощно каране на мотори в София!


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*