Очакват рекордна цена за парен мотоциклет

Очакват рекордна цена за парен мотоциклет

Античен парен мотоциклет вероятно ще влезе в книгите за рекордите като най-скъпия, когато бъде продаден на търг в Лас Вегас през януари, съобщи Daily Mail.

Очаква се цената на парния мотоциклет да достигне 325 000 британски лири.

Мотоциклетът е на 117 години. Тогава дори думата мотоциклет не е съществувала. Изобретателят му Силвестър Роупър бил арестуван, когато се появил с него на улицата, но след това бил освободен, защото полицията не могла да измисли в какво престъпление да го обвини.

Максималната скорост, която мотоциклетът развивал, е 65 км/ч. Той се задвижвал с бойлер, монтиран към велосипедна рамка между колелата. Водата в него се загрявала с въглища и така образувала пара. Тя била отвеждана по тръби към отвор зад седалката.

Ускоряването ставало със завъртане на дръжките, като при съвременните мотоциклети. Мотоциклетът обаче се оказал опасен.

Самият Роупър загинал в инцидент с него през 1896 г., макар и причината за смъртта да била инфаркт, а не катастрофа. След смъртта му мотоциклетът сменил собствениците си няколко пъти. Те многократно са го предоставяли за изложби. Сегашният му собственик го притежава от 1996 г.

Силвестър Роупър е направил два парни мотоциклета. И двата са запазени, като другият се съхранява в музея Smithsonian. Действащият рекорд за цена на мотоциклет, продаден на търг, е 300 000 британски лири. Той е поставен през 2008 г.

Сходни публикации

title="Бъди мото мачо, но хитро"
Бъди мото мачо, но хитро
Първи мото салон в София
2015 Yamaha MT-09 Tracer
Harley-Davidson Road Glide за 2015 г. се появява с гръм и трясък
MV Agusta Brutale 800 Dragster


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*