400 нови камери ще дебнат шофьорите през лятото

400 нови камери ще дебнат шофьорите през лятото

Драконовски мерки с началото на най-опасния сезон по пътищата. В следващите месеци 400 нови камери в страната ще дебнат шофьорите за нарушения. Амбицията на държавата е до 2020 година броят на загиналите при катастрофи да намалее наполовина. В същото време събираемостта на глобите се е увеличила с 60 процента.

Миналата година загиналите на пътя са намалели чувствително – 775 са жертвите на катастрофи, а очакванията за тази година са бройката да падне под 700. Първите 4 месеца на годината подсказват, че това може да се случи – жертвите на пътя са с 22 по-малко, а ранените са намалели с над 100.

Въпреки този спад обаче всяка седмица при катастрофи загиват средно по 15 души. А 1/5 от БВП на страната ни отива за обезщетения и разходи за покриване на щети при катастрофи. Това са данните, които като начало трябва да стреснат шофьорите.

Извън статистиката полицията е установила, че всъщност реалните резултати се постигат само със солени глоби и контролиращи камери. Затова те ще се увеличават.

Днес беше обявено  „Десетилетие по пътна безопасност“. По този повод в София полицията направи зрелищна демонстрация на тежка катастрофа и реакцията след нея, за да се опита да стресне нарушителите на пътя.

Освен това стана ясно, че в МВР са готови със създаването на т.нар. специализиран фонд, за който се говори от известно време. Всъщност до броени седмици в този фонд ще започнат да отиват парите от събраните глоби. Те ще се разпределят от Министерски съвет и засегнатите институции и организации, като идеята е средствата да отиват, както за закупуване на още камери и техника, така и за обучения на деца и шофьори за подобряване на поведението на пътя.

Драконовски мерки с началото на най-опасния сезон по пътищата. В следващите месеци 400 нови камери в страната ще дебнат шофьорите за нарушения.

Сходни публикации

title="Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!"
Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!
„Мото Ангели“ помагат на децата във Варна (видео)
Бъди мото мачо, но хитро
Мотори борци, самбисти и джудисти
Закриване на мото сезон 2014


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*