Съвети за мотоциклетиста: Нощният ездач!

Съвети за мотоциклетиста: Нощният ездач!

От тъмнината той изскочи, по-черен от греха, но по-глупав от торба с чукове. Нощното каране на мотоциклет понякога може да бъде опасно, така че нека обърнем внимание на няколко съвета относно отразяващите съоръжения, спирането, нощната слепота и други подобни теми.

Отразяваща лента

Първото нещо, което трябва да направим е да вземем панталони и яке с отразяващите ленти, за да просветлим останалите участници в движението за присъствието ни. За предпочитане е да се опитаме да намерим отразяващи ленти, които да поставим на джантите.

Спирането през нощта

Ще забележим, че спирането с предните спирачки кара светлината от фаровете да се наклони към нас. Решението е да спрем със задната спирачка , което ни дава по-голяма видимост на пътя.

Нощна слепота

Забелязвали ли сте, че когато гледаме в една ярка светлина, това ни причинява слепота? Това е така, защото един пигмент в окото е временно нарушен. За да предотвратим всякакви неприятности –  избягваме да гледаме към директна светлина.

Визьорът

Поради естеството на светлината, малките драскотини по визьорът могат да пречупят лъча, причинявайки бляскащ ефект. Това е подобно на предното стъкло на колата, когато то е покрито с капки вода. Трябва да сме уверени, че стъклото ни е чисто преди тръгване.

През огледалото

Възприятията ни намаляват драстично през нощта. Участъците от пътя, които познаваме през деня са различни в тъмнината. Трябва да се стремим да караме по обособените участъци с бели линии, пътни знаци и лепенки на пътя, осветени с улични лампи.

Насрещното движение е по-лесно да се забележи, но не трябва да го приемаме за даденост. Автомобилите, паркирани от страната на пътя могат да станат невидими при определени условия на светлината. Да не говорим, че някои групировки карат без светлини като част от тяхната работа.

Винаги трябва да внимаваме, когато караме мотора си през нощта, за да избягваме инциденти както с нас, така и с другите участници в движението, независимо дали това е човешко същество или животно!Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*