Евросъюза задържи производителите да слагат ABS на мотоциклетите

Евросъюза задържи производителите да слагат ABS на мотоциклетите

От 2016 г. антиблокиращата спирачна система ABS ще стане задължителна като стандартно оборудване за мотоциклетите в Европейския съюз.

За да се намали броят на катастрофите, ЕС ратифицира това решение в началото на март тази година, а за въвеждането му причината е, че само през 2011 г. по европейските пътища загинаха над 5000 мотоциклетисти.

Герхард Щайгер – президент на Bosch Chassis Systems Control, на основата на изследванията на компанията, казва: „Задължителното оборудване на мотоциклетите със системата ABS намалява с 25% риска от пътно-транспортни произшествия с тежки последствия и жертви.”

Според законите на ЕС от 2016 г. всички мотоциклети с обем над 125 куб. см трябва да бъдат оборудвани с ABS. Освен това на мотопедите с обем на двигателя 50 куб. см и повече, също трябва да имат ABS или комбинирана спирачна система, при която предните и задните спирачки са обединени механично. Това позволява двете колела едновременно да намаляват скоростта при спиране. След ратификацията от Европарламента и Съвета на министрите на ЕС, новите изисквания вече са в сила.

източник: motoclub.bg

Сходни публикации

title="Първи мото салон в София"
Първи мото салон в София
2015 Yamaha MT-09 Tracer
Harley-Davidson Road Glide за 2015 г. се появява с гръм и трясък
Продават състезателен мотор Honda на 0 км.
Дизелов мотор – индийска работа


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*