Брюксел предлага по-строги проверки на превозните средства

Брюксел предлага по-строги проверки на превозните средства

Европейската комисия предложи днес по-строги правила за изпитване на превозните средства в опит да намали броя на жертвите по пътищата, предаде пресслужбата на институцията.

Целта на предложенията е да се спасяват над 1200 човешки живота годишно и да се предотвратяват над 36 000 произшествия, свързани с техническа неизправност.

Предвиждат се задължителна проверка на скутери и мотоциклети в Европейския съюз, както и по-чести редовни проверки на техническата изправност за стари превозни средства, автомобили и микробуси с изключително голям пробег.

Предложенията определят минимални стандарти на ниво ЕС за проверките на превозните средства, а държавите членки разполагат със свободата да ги разширяват, когато е необходимо.

Предложението цели да повиши качеството на проверките на превозните средства чрез определяне на общи минимални стандарти за неизправност, оборудване и инспекция. Други елементи от него са подлагане на електронните компоненти за безопасност на задължителна проверка и рязко ограничаване на измамите при отчитане на пробега с помощта на регистриране на изминатите километри.

Общо 6% от всички произшествия се дължат на технически дефект, а при произшествията с мотоциклети броят им е по-висок – 8%. Основният проблем е свързан с прекалено големия брой дефектни превозни средства в движение, смята Брюксел.

Последните проучвания във Великобритания и Германия показват, че до 10% от автомобилите дават дефект в даден момент, поради което не могат да преминат изпитанията.

Освен това много технически дефекти със сериозни последствия за безопасността, свързани с антиблокиращата система (ABS) и електронното регулиране на устойчивостта, дори не са обект на проверка съгласно действащите правила.

Сходни публикации

title="Първи мото салон в София"
Първи мото салон в София
2015 Yamaha MT-09 Tracer
Harley-Davidson Road Glide за 2015 г. се появява с гръм и трясък
Продават състезателен мотор Honda на 0 км.
Дизелов мотор – индийска работа


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*