Французи ще дават мотори и ATV-та под наем у нас

Французи ще дават мотори и ATV-та под наем у нас

Чужденци ще дават мотори под наем във Великотърновското село Страхилово. За реализиране на идеята си 40-годишната Соня и съпругът й Серж Рен, на 51 г., са регистрирали в началото на този март специална фирма „Бейкър Ризарт“. Предметът на дейност на дружеството е именно развиване на туризма, хотелиерството, търговията и ремонта на автомобили, мотоциклети, мотори. Фирмата е регистрирана в Страхилово, а в къщата на Соня и Серж вече могат да се видят над 20 класни мотора и АТВ-та. След като получат всички разрешения, французите смятат да провеждат състезания на една от улиците в селото.

Семейството пристига у нас с 18-годишната си дъщеря Кери и с нейния приятел. Преди месец-два купуват една от къщите на норвежеца Рюне Саувик, който от години живее в Страхилово и е най-големият местен благодетели.

Цял живот обикалят по света. Живели са в Тайланд, Саудитска Арабия, Полша, Банкок, САЩ, но преди два месеца решават, че трайно и завинаги ще се настанят в полскотръмбешкото село Страхилово. Купуват къща и двор от около 3 дка и заедно с децата си започват да ремонтират и подготвят терена, за да реализират една своя мечта. Двамата са рокери, а страстта на Серж са мощните мотори. От тях той притежава над 30. В момента те са складирани в старата плевня, в двора на новия му дом. Гледката наистина е изумителна, когато Серж, обут в гумени ботуши, работно облекло и с ръкавици, оставя тухлите, които собственоръчно пренася за новия градеж, и отваря вратата на постройката. Вътре като по каталог са наредени мотори „Харлей Дейвидсън“, „Ямаха“, „Сузуки“, „Хонда“ и други знайни и незнайни марки, които очакват всеки момент да се понесат по пътищата на региона. Повечето от моторите Серж и Соня са купили от щатите и с контейнери са ги пренесли тук. Идеята им е да построят малък мотел за пътешественици, в който да намерят подслон рокери от цял свят. Те ще могат да се наслаждават на българските забележителности, яхнали тежките машини, които семейство Рен ще отдават под наем.

Това е много разпространена практика по света и мисля, че тук ще намери добро приложение, споделя Серж. Той разказва, че има много приятели на местата, където е живял по целия свят, които ще се възползват от гостоприемството на Страхилово. Първоначално те ще пристигнат тук със самолет, като наемат моторите, ще обикалят по определени маршрути. Тази идея определено ще раздвижи региона и ще го популяризира, в крайна сметка наоколо има толкова много забележителности, подкрепя инициативата председателят на Общинския съвет в П. Тръмбеш д-р Емил Енчев. Той е предложил на Серж и Соня, когато се затопли времето, лично да ги разведе до забележителностите наоколо. Като почнем от най-близките – Хотнишкия водопад, Еменския каньон, всичко в и около В. Търново, та стигнем до Червен и скалните манастири, Дряново и Шипка – всичко е на една ръка разстояние и ще впечатли хората на свободния дух, каквито са моторджиите, убеден е д-р Енчев.

От своя страна кметицата на Страхилово Дияна Димитрова е поела ангажимент още през тази седмица да започне тоталното облагородяване на селото. Работниците от временната трудова заетост ще оправят центъра, подготвен е райграс, който ще бъде засят на мястото на буренясалите градинки. Ще се изчистят тротоарите, ще се осигури фракция за посипване на калните селски улици, а от инвестиционната програма са заделени средства за изкърпване на асфалтовата настилка.

Село Страхилово има най-дългата улична мрежа в община Полски Тръмбеш – над 29 км, която се нуждае от много сериозна рехабилитация. По инициатива на Димитрова на 1 март всички чужденци, които живеят тук, са получили покана, написана на български и английски, за участие в първомартенското тържество. Всички се отзовали и докато отбелязвали традиционния български празник, 30-те чужди граждани, които от години живеят тук, както и новопристигналите разказали за своите идеи и споделили грижите си. Най-големият проблем на тези хора е мръсотията и неугледния вид на селото, който контрастира с подредбата в дворовете и къщите им, казва Димитрова. Тя не крие, че превръщането на Страхилово в село с евровизия е голямата й амбиция.

Първият чуждоземец, който открива Страхилово за света, е норвежецът Рьоне Саувик. Той пристига тук преди 7 г. заедно със съпругата си Галина и от тогава до сега двамата са едни от стълбовете в местното общество. Преди българския си период Рьоне работи години наред по нефтените платформи в Северно море. Слънце вижда рядко, там дните са къси и студени. Когато напуска работа, напуска и Норвегия, пристига във Варна, където преди 8 г. се запознава с Галина и започват да живеят заедно. Във Варна беше много скучно, разказва сега Рьоне – живот в апартамента и разходка по улиците. Така до момента, в който не получили покана за гостуване в къщата на бивша съученичка на Галина в Страхилово. В момента в който дойдохме, Рьоне каза, че иска да живее тук, спомня си Галина. По думите й Страхилово е страхотно село, защото дворовете са големи – средно по 3-4 декара, къщите са отдалечени една от друга и така всеки притежава свое лично пространство с размери, които гарантират спокоен живот. Когато купих имота, където сега живеем, дойдоха да го видят мои приятели от Норвегия. Те направо се хванаха за главата – тук имаше 3 дка боклуци, храсти и беше страшно неугледно. Приятелите ми казаха „Рьоне, ти си луд! Продавай тази лоша инвестиция по най-бързия начин и си хващай шапката!“. Когато обаче ги поканих след една година и видяха какво съм направил на това място, отново се хванаха за главите, този път от възторг, разказва през смях норвежкия гражданин на Страхилово.

Сега къщата му е разположена в голям белосан двор с много цветя и фиданки. Огромния басейн, около който е разположено барбекюто неуморният домакин копал на три пъти. Първия път се получи малък. След това се наложил ремонт, защото къщата е близо до дере, пълно с вода и местните го научили, че от жабите няма да има спасение. Затова на третия път издигнал басейна на високо и сега е радост за цялото семейство и многобройните гости от Норвегия, които пристигат за цялото лято.

Домът на Рьоне и Галина е винаги с широко отворени врати, двамата са спечелили уважението на цялото село. Грижат се за местния пенсионерски клуб и изпълняват почти всички желания на възрастните хора, които го посещават. Това са хора с широки сърца, които не говорят за себе си, но много помагат, хвали ги кметицата.

В продължение на 2 г. двамата се грижили за местен човек без доходи и в доста тежко здравословно състояние, изоставен от деца и близки. С времето купили още няколко къщи, които ремонтирали, реновирали и предложили за продан. Така местната чуждоезикова популация се е увеличила с представители на Великобритания, Франция, Холандия, от скоро и на Русия. Тридесет чужденци в една общност от 1000 души, колкото е населението на селото, е сериозен процент и техните искания трябва да бъдат чути, подчертава Дияна Димитрова. Тя е възхитена от начина, по който тези хора се интегрират, и не крие своята гордост, че докато в част от съседните населени места чужденците продават имотите си и напускат, то в Страхилово, напротив, броят им расте.

Серж показва как е решил да реновира къщата си, която е в класическата архитектура, характерна за Страхилово. За да не развали автентичния вид, той я боядисва отвън, запазва старата дограма, а всички изолации и нова дограма оставя от вътрешната част. Така старото жилище се превръща в уютен дом и се спазва традиционната линия на местните къщи.

Според чужденците в Страхилово е много важно, че получават съдействие от местната власт. Те подчертават, че са много доволни от срещата си с кмета на общината, председателя на Общинския съвет и представители на администрацията. На срещата е договорено взаимодействието да продължи и занапред, а общите идеи да се реализират със съвместни усилия.

източник: selo.bgВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*