Hovercraft се появи в България

Hovercraft се появи в България

Hovercraft  е съд, който се движи върху въздушна възглавница и може да се движи по всякакви телени – вода, кал, сняг, лед. Това странно возило е Hovercraft, което за първи път се появи по нашите ширини.

Уникалната конструкция на корпуса не позволява да потъне във водата, дори когато е на място, с изгасен двигател. Това возило от марката Vortex бе представено в България от официалния представител на Vortex Services – Автотранссервиз АД. Представители на медиите и много гости имаха възможност да видят чудото, а някои да се повозят или да пробват Vortex в комплекс „Черната котка”.

Hovercraft работи чрез създаване на зона с високо налягане между корпуса на съда и повърхността отдолу. Теоретичните принципи за движение върху въздушна възглавница са разработени от Константин Циолковски през 1926 и 1927 г., но през 1931 г. финландският инженер Тойво Каарио започва проектирането на версия на кораб върху въздушна възглавница и създава първия прототип през 1937 г. Каарио не получил финансиране за изграждане на идеите си, за разлика от Владимир Левков в Русия, който проектрал и изградил редица подобни плавателни съдове.

Идеята за модерния кораб на въздушна възглавница се свързва с името на сър Кристофър Кокеръл, който открива ключовата концепция за дизайна, като изучава въздушната струя под високо налягане в момент, в който тя била нагнетявана в пръстеновидното пространство между две консервни кутии. По-малката кутия била поставена в по – голямата и въздухът се нагнетявал помежду им. Силно впечатление му направил ефектът на повдигане, който създавала струята. Нарекъл това моментна, или инерционна завеса. Така през 1958 г. е произведен SR.N1, задвижван от двигател с 450 к.с., захранващ вертикален вентилатор в центъра на крафта.

Първите, които се възползват от идеята са военните, но возилото в по-големи размери се използва за транспорт на пътници и дори за автомобили. Така Hovercraft служи наместо ферибоот, а се използва от службите от бреговата охрана или за спасителни мисии. Малките машини Hovercraft от типа на Vortex привличат хората, защото им предлагат и развлечение, а по-лудите глави ползват Hovercraft и за състезания. Така се стига до световни и европейски купи.

Първият Vortex, който е внесен в България е за двама пътници. Размерите му са: дължина 3.5 м, широчина 1,8 м, височина без надута възглавница 1,2 м, а с надута 1,45 м и тегло около 200 кг. Вграденият вентилатор и Hascon BS series (5Z)6/ 12 @ 45deg, а двигателят е Briggs and Stratton, двуцилиндров, 35 к.с. при 3600 об/мин. Управлява се с два рула. Полата е под високо налягане при контакта 560gr/m². Максималната скорост на модела е 70 км/ч.

Това му позволява да  преминава над всякакви терени – вода, кал, сняг, лед. Уникалната конструкция на корпуса не позволява да потъне във водата дори когато е на място, с изгасен двигател.

• Hovercraft работи чрез създаване на зона с високо налягане между корпуса на съда и повърхността отдолу. Херметизацията се задържа от т.нар. пола.

• Първите сведения за превозно средство използващо hover ефект са за шведския учен Емануел Сведенборг през 1716 г.

• През 1915 г. австриецът Дагоберт Мюлер създава подобно превозно средство. То „лети“ около три минути и половина.

• Теоретичните принципи за движение върху въздушна възглавница са разработени от Константин Циолковски през 1926 – 1927 г.

• През 1931 г. финландският инженер Тойво Каарио започва проектирането на версия на кораб върху въздушна възглавница и създава първия прототип през 1937 г. Този проект включва съвременни характеристики на повдигащия двигател, който вкарва въздух под налягане в гъвкав пакет. Каарио не получил финансиране за изграждане на идеите си, но усилията на му дали резултат при следващият го плътно в Русия Владимир Левков. Левков проектрал и изградил редица подобни плавателни съдове.

• Идеята за модерния кораб на въздушна възглавница най – често се свързва с името на Сър Кристофър Кокеръл.

• Кокеръл  открил ключовата концепция за дизайна си, когато изучавал въздушната струя под високо налягане в момент, в който тя била нагнетявана в пръстеновидното пространство между две консервни кутии. По – малката кутия била поставена в по – голямата и въздухът се нагнетявал помежду им.

• Силно впечатление му направил ефектът на повдигане, който създавала струята. Нарекъл това моментна, или инерционна завеса.

През 1958 г. е произведен SR.N1, задвижван от двигател с 450 к.с., захранващ вертикален вентилатор в центъра на крафта.

•    Брой пасажери – 2
•    Дължина – 3.5m
•    Широчина – 1.8m
•    Висичина (off hover) – 1.2m
•    Височина (on hover) – 1.45m
•    Тегло – около 200kg
•    Вграден вентилатор – Hascon BS series (5Z)6/ 12 @ 45deg
•    Двигател – Briggs and Stratton 2cyl stroke  35bhp/3600rpm
•    Контролни повърхности – Рулове/2
•    Пола/Skirt – High pressure with contact – strip560gr/m²
•    Скорост – 70kmh

източник: motoclub.bgВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*