Honda разработва колани за мотористи

Honda разработва колани за мотористи

Honda Motor работи върху създаването на обезопасителни колани за мотоциклетисти. Идеята звучи фантастично, но от Honda направиха регистрация на патента, за да не им  отмъкне някой идеята.

Коланите засега се разработват само за Honda Goldwing, където се предполага, че поради стила на ездата, мотористът не се движи много по седалката. Затова е по-лесно да се закрепят коланите и да се обезопасят допълнително. Фиксирането на коланите според инженерите от Honda трябва да подобри процеса на сработване на въздушната възглавница. Така ще се намали вероятността за травми на ездача, особено в катастрофа, при която байкът се ударя неочаквано в някакво препяствие или при рязко спиране.

От компанията признават, че при много от инцидентите по-добре е мотористът да излети от машината, отколкото да остане на нея, когато моторът прави непредсказуеми неща. Затова се работи над вариант, когато седалката с коланите работи като катапулт. Когато компютърните сензори покажат, че машината ще се обърне или ще падне, системата освобождава седалката, заедно със закопчания с колани за седалката моторист и задейства въздушната възглавница.

Много от мотоциклетистите, научили за тази идея, се отнасят към нея скептично, но в Honda възлагат достатъчно големи надежди на разработката на системата. До нейното  внедряване обаче е още далеко.

Източник: Honda БългарияВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*