Aprilia се завръща в MotoGP

Aprilia се завръща в MotoGP

Aprilia ще се завърне със заводски отбор в световния шампионат по мотоциклетизъм на писта MotoGP през 2016 година. Новината беше съобщена от Роберто Коланино, президент на компанията-майка на Aprilia – Piaggio, на мотоциклетния салон в Милано: „Очакват ни две години усилена работа – заяви Коланино. – Целта е да побеждаваме, както го правехме в Супербайк.”

За последно Aprilia участва със свой заводски отбор в MotoGP през 2004, когато Шейн Бърни и Джеръми Макуилямс караха 3-цилиндровите прототипи RS Cube. След началото на ерата на 4-тактовите мотоциклети в MotoGP Aprilia се оттегли от шампионата по финансови причини, а по-късно същото сториха Kawasaki и Suzuki.

През 2012 Aprilia се завърна в световния шампионат с модифицирана версия на RSV4, мотоциклетът на марката от Супербайк, който обаче се предлагаше само на частни тимове. С него Алеикс Еспаргаро от Aspar спечели титлата при частните тимове в последните два сезона, но напускането на моторспорт шефа на Aprilia Джиджи Дал’Ина накара двата тима, работещи с италианците да се преместят при Honda.

Затова и сега Aprilia обявява толкова рано завръщането си в MotoGP – за да убеди настоящите и бъдещи тимове в световния шампионат, че ще бъде сериозен и предвидим партньор. Сега в MotoGP със заводски отбори присъстват Honda, Yamaha и Ducati, а от 2015 в световния шампионат ще се завърне и Suzuki.

Сходни публикации

title="MotoGP: Чудовищна битка в Аржентина! Валентино Роси с втора победа!"
MotoGP: Чудовищна битка в Аржентина! Валентино Роси с втора победа!
Марк Кома пръв при моторите на Дакар
Голямото каране!
Honda начело на първите MotoGP тестове
Марко Симончели влиза в залата на славата


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*