Бургазлия майстори уникални велосипеди „Чопър” от стари чаркове

Бургазлия майстори уникални велосипеди „Чопър” от стари чаркове

Уникални велосипеди тип „Чопър” изработва бургазлията Стойко Куманов. Велосипедите от този тип имат дълга рамка, а формата напомня на някои модели на Harley Davidson. Те се изработват по поръчка, а първоначалният им произход е от Калифорния.

Чоко, както всички го наричат, се занимава в ремонт на мотоциклети и велосипеди. Основната му страст са моторите тип „Чопър”, с какъвто вече се е сдобил.

„Понеже не мога да карам чопъра навсякъде в Бургас, реших да си направя такова колело”, казва Чоко.

Колелата започнал да изработва преди повече от две години, когато видял в Бургас оригинален модел, внесен от САЩ.

„Разрових в интернет и намерих начина на изработка на подобни колела. Реших изцяло сам да си ги правя, направих си примерен модел с медни тръби пред мен и започнах малко по малко. Първият модел го правих една година”, казва Чоко.

Досега 34-годишният бургазлия е изработил два модела –типичен чопър и триколка. В момента майстори още един чопър, който ще бъде изцяло с моно окачване.

Бургазлия майстори уникални велосипеди „Чопър” от стари чаркове

Бургазлия майстори уникални велосипеди „Чопър” от стари чаркове 01

„Частите ги намирам от магазини, колелетата които са за отпадъци ги взимам, разглобявам ги и ползвам чарковете”, казва Стойко.

Той прави колелата в работилница намираща се на улица „Батак” 2 в комплекс „Лазур”. По думите му е единственият бургазлия, занимаващ се с подобни творения.

Бургазлия майстори уникални велосипеди „Чопър” от стари чаркове 02

„Този модел съм го направил с две вериги, защото само една не е достатъчна, контрата му е оригинална от мотор, степенката му е от колело, предницата е точно правена цялата, направени са и подобия на калници”, казва Чоко.

Бургазлия майстори уникални велосипеди „Чопър” от стари чаркове 03

Интересни са и седалките, използвани за направените досега два модела. Те са от ретро мотоциклети, като немския „Аво” и чешкия CZ.

Бургазлия майстори уникални велосипеди „Чопър” от стари чаркове 04

„Чопъра се кара удобно. Разбира се трябва да имаш по-дълги крака заради дългата предница, но който се е качил досега е казал, че се кара много удобно. За триколката няма никакви проблеми – нея я карат и децата”, добавя Чоко.

Бургазлия майстори уникални велосипеди „Чопър” от стари чаркове 05

Според него подобен велосипед може да бъде направен за два месеца, ако обаче цялото му внимание е съсредоточено върху изработката, ако обаче има и друга работа, то реалистичния период з изработка става около половин година.

Бургазлия майстори уникални велосипеди „Чопър” от стари чаркове 06

„Приблизително за изработката на колелата са ми нужни от триста до четиристотин лева, за да си купувам части и най-различни необходими ми неща. Идеята ми е след време това което правя да го пусна на пазара, макар че не смятам че ще има голям интерес , защото българина още не е свикнал да два пари, за да се направи нещо хубаво, но аз съм длъжен да пробвам”, добави Стойко Куманов.

Бургазлия майстори уникални велосипеди „Чопър” от стари чаркове 07

източник: burgasinfo.com

Сходни публикации

title="Pulsar! Bajaj Pulsar! - реклама в стил Джеймс Бонд"
Pulsar! Bajaj Pulsar! – реклама в стил Джеймс Бонд
Скутер vs. Nissan Skyline (ВИДЕО)
Yamaha R1 на лед
МОТО-пародия на Gagnam Style!
Елен прескача моторист


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*